Der spilles på den afrikanske tromme djembe på Kvindelejren på Femø i 2007. Her deltog ca. 40 kvinder i Body and Soul-musik ugen, der var en af de temauger, som blev afholdt det år. Kvindelejren er organiseret udelukkende af frivillige og kunne fejres sit 50-års jubilæum i 2021.
.

I 1971 afholdt rødstrømpebevægelsen for første gang en kvindelejr på Femø. Formålet var, at kvinder skulle have mulighed for at skabe en fælles kvindekultur, og det var mest unge kvinder fra rødstrømpebevægelsen, der deltog i kvindelejren. Kvinderne boede i store fællestelte og dyrkede en kropslig frigørelse, hvor de ofte var nøgne. Hen over sommeren blev der afholdt forskellige temauger og aktiviteter, bl.a. kunne man lære at reparere motorer og lappe cykler, men lejrens primære fokus var på de kønspolitiske diskussioner. I 1975 arrangeredes for første gang en lesbisk temauge, hvilket gav Femøs beboere et lidt anstrengt forhold til lejren pga. det, der blev opfattet som provokerende lesbisk opførsel på offentlige steder. Lejren er dog hvert år blevet positivt modtaget på øen, og forholdet til de lokale er særdeles godt. Femø udtales ofte med lang e-lyd pga. en fejlagtig københavnsk/kvindelejrudtale, men korrekt udtales navnet som tallet fem og ø.

På Vejlø opstod i 1971 en lejr med fokus på det simple liv. Formålet var at eksperimentere og drøfte problemer som hæmningsløs forbrugerisme, udnyttelse af Jordens ressourcer og levemåder. Begge ølejre har nu eksisteret i mere end 50 år.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Lolland Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige