Den 25. september 1868 forliste den russiske fregat Alexander Nevskij på vej tilbage til Sankt Petersborg med over 700 mand ombord, heriblandt storfyrst Aleksej, der var på øvelsestogt for at lære navigation. Efter en dramatisk redningsaktion lykkedes det at redde 719 sikkert i land, mens fem omkom. Tre af de omkomne ligger på Harboøre Kirkegård, mens de øvrige to blev sendt tilbage til Rusland. Ankeret fra skibet står nu på havnen i Thyborøn. Et andet anker fra skibet er opsat på Harboøre Kirkegård. Kystcentret Thyborøn huser Lemvig Museums udstilling om strandingen. Maleri af Alexey Bogolyubov fra 1868.

.

På Kystcentervej i Thyborøn ligger Kystcentret Thyborøn. Den næsten kvadratiske bygning med sandblæst, flaskegrøn glasfacade er tegnet af Arkitektfirmaet Torsten Riis Andersen. Centret har fokus på naturen og kulturen langs Vestkysten, som i det 5.000 m2 store natur- og oplevelsescenter formidles gennem en række interaktive og interagerende udstillinger. Kystcentret rummer desuden et bunkermuseum samt flere terrarier, hvor man kan opleve forskellige danske krybdyr og padder; heriblandt for længst forsvundne arter som glatsnog, æskulapsnog og europæisk sumpskildpadde. Siden 2006 har Kystcentret også huset Lemvig Museums udstilling om strandingen af den russiske fregat Alexander Nevskij i 1868, hvis anker står på Thyborøn Havn. Kystcentret Thyborøn åbnede i 2001 og ejes af Fonden for Kystcentret.

Centret ligger blot et stenkast fra JyllandsAkvariet.

Kystcentret Thyborøn fungerer også som et kysteksperimentarium, hvor de besøgende gennem leg lærer om kysten og havets kræfter. Man kan bygge diger, synke i kviksand, manøvrere fjernstyrede trawlere eller, som her, lave sine egne bølger.

.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Lemvig Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv