Oprindelig var hele Hvidovre Kommunes kyststrækning en strandengskyst, og i forhold til i dag lå kysten fra krydset mellem Stamholmen og Gammel Køge Landevej i vest til Kalveboderne i øst mere end 1 km længere inde i land. Næsten hele den nutidige, 12 km lange kyst er således et produkt af inddæmninger og afvanding, hvilket bl.a. ses af de mange diger, kanaler og en høj grad af befæstning.
Efter 2. Verdenskrig var der mangel på industrigrunde. Avedøre Holme bestod dengang af småøer og tidvis oversvømmede strandenge, men da det lå godt i forhold til de planlagte motorveje, opstod ideen om at inddæmme og udnytte området. Projektet blev påbegyndt i 1964, og der blev anlagt diger, dæmninger og pumpeanlæg, som også i dag holder området tørt. I 1980’erne blev området udvidet, og Avedøreværket blev anlagt. Den sydlige kyst er eksponeret mod Køge Bugt, og strandplanets beskedne sandmængder samler sig i dag i et lille antal revler.
Før Avedøre Holme blev inddæmmet, lå der flere småøer langs den sydvendte kyst, og bag øerne var der små laguner, som modtog afløbsvand fra morænesletterne i den nordlige del af kommunen. I slutningen af 1800-tallet blev vandafløbene delvis reguleret med grøfter på strandengene, og nord for Avedøre Holme dannede grøfterne et radialt mønster.
Harrestrup Å, der afvander det meste af Hvidovre Kommune, har sit udløb i Kalveboderne på grænsen til Københavns Kommune. Den nordlige del af kyststrækningen mellem Harrestrup Ås udløb og Avedøre Holme blev fyldt op med byggemateriale og inddæmmet i 1960’erne. I dag udgør området den fredede strandfælled i Kystagerparken og Lodsparken. Den sidste lille rest af kommunens oprindelige strandengskyst kan man dog stadig finde på strækningen mellem Hvidovre Havn og Strandengen.
Den flade, rørsumpprægede strandeng mellem Strandengen og Hvidovre Havn er den eneste kyststrækning i kommunen, der har ligget uberørt siden oldtiden.