Scene fra TV 2's Badehotellet optages.
.

Kysten langs Jammerbugten er lav og sandet, og de brede, hvide strande har siden midten af 1800-tallet været besøgt af et stigende antal sommergæster. Især den lille skudehandlerby Blokhus tiltrak tidligt kunstnere og velhavere, og snart blev også det fremskudte Svinkløvplateau et attraktivt udflugtsmål. For at imødekomme borgerskabets ferieønsker var det i begyndelsen sommervillaer, badehoteller og pensionater, der skød frem, men i takt med at en bredere del af befolkningen fik mulighed for at holde ferie, blev området også præget af sommerhuse, campingpladser og feriecentre.

Kystturismen

Omkring år 1900 var Svinkløv-Slettestrand blevet et populært badested, og badepensionater og sommerhuse begyndte at skyde op. Karl Brix Kronborg var en af dem, der så stedets potentiale. I 1925 blev Svinkløv Badehotel opført på et areal, der var ejet af det daværende Klitvæsen. Frem til september 2016, hvor hotellet nedbrændte til grunden, var det et af de eneste badehoteller der fungerede i sin oprindelige form.

TV-serien Badehotellet, hvis første sæson blev sendt på TV 2 i 2013, foregår i 1920’erne og 1930’erne på et fiktivt badehotel ved den nordjyske vestkyst. Alle de udendørs scener er optaget langs Jammerbugten ved Grønnestrand, Slettestrand og Svinkløv.

Lige øst for Svinkløv ligger Slettestrand med flere hoteller med konferencefaciliteter, der bruges året rundt. Her ligger også en del sommerhuse, og en af attraktionerne er kystkulturcenteret Han Herred Havbåde, der bl.a. arbejder med restaurering af havbåde fra 1900-tallet og nybygning af erhvervsfiskerbåde. Trailcenter Slettestrand giver besøgende adgang til stisystemer, der er tilrettelagt for mountainbike, ridning og vandring i en varieret natur.

Længst mod vest ligger Torup Strand, hvor helårserhvervsfiskeriet med kystbåde, der landes oppe på stranden, trækker mange turister til.

Videre læsning

Læs mere om Traditioner og fortællinger i Jammerbugt Kommune

Læs videre om

Læs også om