Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
231729
Sted- og lokalitetsnummer
140501-106
Anlæg
Langhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Gravhøj. 12 m lang i Ø-V og 6 m bred i N-S, 0,5 m høj.

Undersøgelseshistorie

1988
Museal besigtigelse - Museet for Syddjurs
1990
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRegelmæssig langhøj beliggende i nåletræsbevoksning. Nordsiden synes afgravet. Langs højfoden ses enkelte større sten.
1990
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfventer tekst og oplysninger om fredning
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøj. 0,5 x 12 m. i øst-vest og 6 m. i nord-syd, idet hele nord-delen er bortpløjet, og syd-delen er stærkt beskadiget. Mange sten synlige. Græsklædt - sporadisk græsdække.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links