Oversigt set fra nordøst
.
Nordenden set fra nordvest
.
Vestlig langside set fra nordvest
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130369
Sted- og lokalitetsnummer
110304-36
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

"Daasen", langhøj, 2,50 - 3 m høj, 52 m lang i N-S, 15 - 18 m bred, smallest på midten. På top en gravning på langs af højen. 3-4 m bred, indtil 0,75 m dyb. Fod mod vest lidt afpløjet. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLanghøj. som tidligere beskrivelse, men på langsiderne sås kreaturskader af nyere dato: På den nordlige del af vestsiden, ca. 4 m x 2 m, 30 cm dyb. Midt på vestsiden, ca. 4 m x 1 m, 10-20 cm dyb (frisk). På sydlige del af vestsiden, ca. 4,5 x 2 m, ca. 30 cm dyb, samt nord herfor en mindre skade, ca. 1 m bred. Skaderne viser begyndende tilgroning bortset fra en enkelt, men de bør udbedres. De skyldtes kreaturer, som var tøjret for tæt på højen. . Ejeren lovede at hegne, evt. rest. v. projekt. Højen var hegnet august 1982 (da ejeren var en ældre pensionist, blev det ikke forlangt, at han selv skulle udbedre skaderne. disse er ikke alvorlige, men skæmmer højens udseende. Det omtalte projekt kunne ikke gennemføres, men skaderne foreslås udbedret i lign. sammenhæng). Mål: 3x52x18 m. Bevoksning: 1982: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Græsklædt langhøj i have.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links