Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
262836
Sted- og lokalitetsnummer
010103-142
Anlæg
Langhøj, Udateret (dateret 250000 f.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesten, "Trustrupstenen". Utildannet sten, 70 x 60 cm i grund­fladen og 110 cm høj. På siden som vender mod S er ind­hugget:Øverst, og i en bue: MINDE.STEN herunder: en kroneunder kronen: OVER LANSBYEN TRUSTRUP. DENS SIDSTE.BEBOR.VAR NIELS.JENSEN BD.HR.FRA 1762 (en trekant) TEL 1790. I trekanten er der 3 prikker og bemærk, at samtlige ”N” på stenen er spejlvendte. Stenen er opstillet på et betonfundament, 100 x 80 cm stort og 30 cm over jorden, og bemærk : opstillet på toppen af gårdtomt 2628:46. Stenen er til minde om Niels Jensen, Trustruplandsbyens sidste beboer, som forlod stedet i 1790.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAnlæg afventer klassifikation
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Udateret

I visse tilfælde er det ikke umiddelbart muligt at datere et fortidsminde uden at foretage en nærmere undersøgelse. Da beskyttede fortidsminder er fredede – også for arkæologer – er det ikke altid muligt at datere anlægget, før der foretages en videnskabelig undersøgelse. I de tilfælde, hvor fortidsmindets præcise alder er ukendt, eller der er tvivl om dateringen, anvendes betegnelsen udateret. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links