Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
261039
Sted- og lokalitetsnummer
160410-86
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 25/8 1880. Gdr. Chr. Andersen. Langhøj, 7 x 47 m, 1 m høj. Vestenden lidt afskåret. Græs og gyvel i ager. Sb. 85-86 : "Givehøje".

Undersøgelseshistorie

1880
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLanghøj (af "Givehøje"), orienteret ca Ø/V. Højest og bredest i V-enden, der er 1,5 x 7 m, herfra jævnt aftagende højde-/breddemål mod Ø-enden, der er 1,0 x 4 m. I langsiderne ses en del større sten, hvoraf nogle kunne være randsten imens andre virker for små og for løstsiddende til en sådan tolkning. Også i højoverfladens mere centrale dele en del sten. Antagelig en tidligneolitisk (ikke.megalitisk ?) langhøj. ** Seværdighedsforklaring ** Seværdig i kraft af den usædvanlige fortidsmindetype, let synlig fra off. vej. Bevoksning: 1989: Græs
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumBlev fundet som beskrevet. Ingen FM-sten trods den tidlige fredning. Højen er græsklædt. Der går normalt får på marken og på højen. Beliggende i græsmark. Kan ses fra off. vej. Der er opstillet infoskilt ved p-pladsen.
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højen er græsklædt. Beliggende i græsmark og afgræsses af får.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links