Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
362313
Sted- og lokalitetsnummer
040410-2
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Langdysse 50 x 7 x 1 m. I vestenden 4 randsten (3 væltede). Højningen velbevaret med undtagelse af småhuller og en sænk- ning tværs over østenden. Intet kammer ses. Træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidCa. 200 m VSV for [sb.] 1. Langdysse 50 m l i Ø-V. 7 m br, 1 m.h. I Vestenden 4 Randsten (3 væltede). Højningen velbevaret med Undtagelse af Smaahuller og Sænkning tværs over Østenden. Intet Kammer ses. Træbevokset i Skov.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Museal besigtigelse - Holbæk Museum
1980
Beskadigelse/hærværk - Holbæk Museum
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLangdysse Ø-V Dyssen er ret tæt bevokset, beskrivelse vanskelig, mål ca. 1 x 50 x 7 m. Mod V ses 1 randsten og der findes en muldet lavning. Enten er de 3 øvrige randsten tilgroede eller fjernede, da lavningen ikke ser gammel ud (heller ikke helt ny). Højen ser ret velbevaret ud, der er dog mindre gamle lavninger og 1 sænkning i Ø-enden. Den findes i skov, ca. 20 m fra skovvej og 375 m fra landevej. Jeg har ikke henvendt mig til ejer. Bevoksning: 1984: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links