Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
262830
Sted- og lokalitetsnummer
010112-16
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Meddelt til NST, men ikke tinglyst: Langhøj/langdysse. 1,2 x 15 x 8 m, orienteret omtrent Ø-V. Ca. midt i højen en nedgravning på 3 x 3 x 1 m, formentlig efter et bortgravet kammer. I højens NV-hjørne 1 enkelt randsten samt. Samme sten findes en rævegrav. Højsiderne ujævne og med spor efter borttagne randsten.

Undersøgelseshistorie

1982
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLangdysse i Valby Hegn. Jordhøjning ca. 15 m. lang i retn. ø-v, ca. 6 m bred.- udpløjet m. spor efter borttagning af randsten. ca. 1,25 m høj. En enkelt randsten bevaret ved nv-hjørne.
1982
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterAfventer tekst og oplysninger om fredning
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet, men med flere gamle nedgravninger.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links