Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
362343
Sted- og lokalitetsnummer
040312-32
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.)

Original fredningstekst

Pryddysse. Rektangulær stensætning af rejste sten. 5 x 12 m stor, orienteret Ø-V. I østgavlen 2 sten. I vestgavlen 3 sten - alle væltede. I den nordlige langside 10 sten og i den sydlige langside 12 sten.

Undersøgelseshistorie

1985
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLangdysse uden spor af højning eller kammer. Anlægget består af en rektangulær stensætning, som uden tvivl er hårdt restaureret. En af randstenene i nordsiden fremviser iøvrigt romanske kløvemærker på standfladen. [Friis-Hansen nr. P 23. Jvfr. også NM j.nr. 4006/81 akt 5].
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterPryddysse. Rektangulær stensætning af rejste sten. 5 x 12 m stor, orienteret Ø-V. I østgavlen 2 sten. I vestgavlen 3 sten - alle væltede. I den nordlige langside 10 sten og i den sydlige langside 12 sten.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links