Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312577
Sted- og lokalitetsnummer
020611-112
Anlæg
Langhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenkiste, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.); Stenkiste, Stenalder (dateret 2350 f.Kr. - 1701 f.Kr.); Enkeltfund, Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj med hellekiste. Højen er 1,25 x 10 m, den vestlige halv- del bortgravet. I det åbne brud står en stenkiste, 2,75 m lang og i Ø-V, 0,50-0,75 m bred. Kisten er sat af en sten for hver ende, 4 lidt større og et par mindre sten i nord- lige langside, i sydlige langside står 4 sten. To flade dæksten er bevaret, een over hver af kistens ender. Højen, der ligger oppe på kanten af den gamle nu træbevoksede fjord- klint, er mod nord og syd begrænset af haveanlæg.

Undersøgelseshistorie

1908
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUdflydende, forgravet Høj, stejlt afgravet mod Klinten, hovedsagelig bygget af Køkkenmøddingmateriale.
1916
Privat opsamling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1958
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1958
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHellekiste, bronzealder. Undersøgt 1958.
1964
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1964
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj med hellekiste. Højen er 1,25 x 10 m, den vestlige halvdel bortgravet. I det åbne brud står en stenkiste, 2,75 m lang i Ø-V, 0,50-0,75 m bred. Kisten er sat af en sten for hver ende, 4 lidt større og et par mindre sten i nordlige langside, i sydlige langside står 4 sten. To flade dæksten er bevaret, een over hver af kistens ender. Højen, der ligger oppe på kanten af den gamle nu træbevoksede fjordkling, er mod nord og syd begrænset af haveanlæg. J.F.157/64 om fredningen.
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj med hellekiste, noget uregelmæssig høj, mål ca 1,3x10x10 m, med åbent brud mod V, hvor der mod SV er en hellekiste i Ø-V'lig retning, som beskrevet. Den ligger ca med dæksten 1 m under nuværende højoverflade, høj- og kistefyld består af strandvold med østers- og muslingeskalfragmenter. Den ligger ca 50 m fra offentlig vej, på kanten af en skrænt ned mod Bransnæsbugt, mod V, S og Ø omgivet af bygninger og have, mod N af skov, hvorfra en skovsti fører hen delvis over højen og kisten. Flere sten nær kisten, delvis væltet ned ad skræntens side. Restaureringsrapport 14/3-84. Berejserreklamation. Stenkiste, Rye sogn. Fr.nr. 3125:77 sb.nr. 112. Stenkisten er anbragt midt i en gravhøj, i kanten af en skrænt, med konstant udskridning. Højen er anlagt på en "køkkenmødding". Stenkisten står meget udsat for nedskridning, ligesom "uheldige elementer" har rodet i kisten og har væltet en bæresten, der lå tæt syd for stenkisten. Fylden i og omkring stenkisten er sort og indeholder masser af trækul, flintafslag, knogler, tænder og forskellige muslingeskaller, dog fortrinsvis østers. Følgende arbejde udførtes d. 9. marts 1984. 1. Opsætning af den udskredne bæresten mod syd. 2. Stabilisering af stenkistens vestlige del, der er i fare for at styrte ned. 3. Opfyldning af gravkammeret med udskredet fyld, indtil ca. 25 cm fra dækstenenes underside. 4. Tegning af skitse, set ovenfra (tegn. på blanket). Det vil ikke være tilrådeligt at henvise publikum til dette fortidsminde, da det ligger alt for sårbart. Svend Hansen ** Seværdighedsforklaring ** Notat givet til Sv.Hansen. Sagen er afsluttet ved Sv.Hansen. Bevoksning: 1984: Løvtræer
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
1997
Registrering af knoglemateriale - Antropologisk Laboratorium, Panum Instituttet
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Stenkiste

Stenkister kendes i forskellige udformninger gennem store dele af oldtiden og frem til i dag. Traditionen med at anvende sten til kister begyndte i bondestenalderen (neolitikum ca. 4000-1700 f.v.t.) og har – med skiftende intensitet – holdt sig frem til nyere tid. Blandt de fredede fortidsminder findes adskillige stenkister fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen (ca. 4000 f.v.t.-1050 e.v.t.), og stenkisterne kan ligge såvel under flad mark som inde i en gravhøj. Der findes mange forskellige varianter af stenkister, alt efter hvilken periode de er blevet opført i, og hvor de er placeret. Læs videre her.

Enkeltfund

Enkeltfund er en enkelt eller få genstande fra oldtiden eller historisk tid, som er blevet fundet uden nødvendigvis at indgå i en særlig kontekst med andre fortidsminder eller anlæg. Enkeltfund kan eksempelvis være flintøkser fra stenalderen, bronzelurer fra bronzealderen, smykker fra jernalderen eller mønter fra middelalderen. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links