Faktaboks

Kommune
Hillerød Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
282727
Sted- og lokalitetsnummer
010304-3
Anlæg
Langhøj, Stenalder (dateret 3950 f.Kr. - 2801 f.Kr.); Brandgrav (uspecificeret type), Bronzealder (dateret 1100 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Flad jordhøjning med spredte sten; ødelagt langdysse. C-højen afmeldt til RAS til 20/9-1990 ************************************* Højen er fjernet

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn Langdysse, saa kratindhyllet, at Intet kunde sees.
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFlad Jordhøjning med spredte Sten, ødelagt Langdysse.
1989
Dyrkning/land- og skovbrug - Folkemuseet
1989
Museal besigtigelse - Folkemuseet
1989
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidOppløjet lerkarskår, brændte ben og et enkelt lerkarskår, sandsynligvis fra en y.bronzealders urnegrav. Ildskørnede sten var iagttaget et andet sted på tomten.
1990
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorFjernet.
1990
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterFFM_AFLYS,S

Langhøj

Som navnet antyder, er langhøje aflange gravhøje med et rektangulært grundplan. De første langhøje blev opført allerede i den første periode af bondestenalderen (neolitikum ca. 4000 f.v.t.-ca. 1700 f.v.t.) og havde ligheder med de gravformer, som også anvendtes i kystområderne ved Østersøen og i området ud mod Atlanterhavet. Arkæologiske undersøgelser viser, at der over store geografiske områder har været udført ensartede ritualer ved langhøjene. Læs videre her.

Brandgrav

Brandgrav er en betegnelse for en gravlæggelse, hvor den døde person er blevet kremeret og derefter gravlagt enten i en nedgravning i jorden eller i en urne. Brandgravene var en kendt gravform i oldtiden, men blev først for alvor udbredt fra yngre bronzealder (ca. 1100-ca. 500 f.v.t.) og frem. De ældste kendte brandgrave stammer fra jægerstenalderen (ca. 12.800-3950 f.v.t.). Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links