Foto, detalje
.
Foto, detalje
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300842
Sted- og lokalitetsnummer
170906-50
Anlæg
Tegl, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Original fredningstekst

TEGLOVN Den middelalderlige teglovn, over hvilken der er bygget en beskyttelsesbygning af beton med tegltag. Fredningen omfatter foruden selve denne bygning også dens nærmeste omgivelser i en afstand af 1,5 m fra østsiden, 5 m fra vestsiden, 4 m fra nordsiden og 7,5 m på sydsiden, altså et areal af rektangulær form med en længde fra nord til syd af 21,5 m, en bredde af 14,5 m.

Undersøgelseshistorie

1945
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMiddelalderlig teglovn i bygning af cement med tegltag. Beliggende på græsmark. Der mangler teglsten i tagets V-lige side og tagets N-lige side. Hvor tegl og cement mødes i S er cementen kraftigt forvitret, ligeledes er træværket med de manglende teglsten mørnet. Det var ikke muligt at opdrive nøglen til bygningen, men gennem hullerne i taget ses sammenstyrtede murbrokker i selve ovnen sikkert forårsaget af storm og sne. Beskadigelser: Erosion. Omgivelser: Græsmark. Foto: F 01.28.79-N.
2006
Museal besigtigelse - VejleMuseerneLindeballe Teglovn. Fredet, fredningsnr: 3008-42
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2008
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, FF, Danmarks middelalder og renæssanceTilstandsvurdering 2008 af murværk mm.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links