Jeppe Aakjær overgav i 1925 sin samling af St.St. Blichers manuskripter, bogudgaver og genstande til H.P. Hansen, der indrettede en Blichersamling på Herning Museum, i 1980 overflyttet til Herningsholm. Herning blev hermed til et centrum for Blicher på den egn, hvor heden engang strakte sig. På Ørre Hede står en mindesten, rejst i 1917: »Her laa Axelhus eller Kjeltringhuset hvor Blicher for 100 Aar siden saa Kjeltringballet«. Blicher skildrer dette i novellen »Kjeltringliv« (1829), som forsvarer de marginaliseredes ret til et frit liv: »De fødes, givte sig, og døe – Altsammen paa Rejser. At Man derfor vil kalde dem Omløbere og Vagabonder, finde de med Rette højst fornærmeligt; Nomader ere de, og det ligesaa fuldt som Kalmukker og Beduiner. De ere Rejsende«. Aakjær blev selv inspireret til digtet »Jens Vejmand« i Tjørring. Her faldt han en sommerdag i 1901 i snak med en vejmand, der fortalte om kollegaen Jens Nielsen. Aakjærs digt blev trykt i Politiken i 1905 og i Rugens Sange og andre Digte i 1906. Stedet er markeret i et monument af Erik Heide, hvis motiv er den skærm, Jens Vejmand sad bag.

H.P. Hansen udgav en lang række fortællinger om og studier af hedens, Hernings og Vestjyllands folkeliv, sprog og kulturhistorie. Hans stil er farvet dels af Blicher og Aakjær, dels af folkemindesamlerne H.F. Feilberg og Evald Tang Kristensen. Nøjsomhed, mådehold og viljen til overlevelse, som karakteriserer hedens livsform, fastholdes også i grundlæggeren af egetæpper, Mads Eg Damgaards, erindringer Lille bid af ægget, Mads (1990). Digteren Nis Petersen voksede op hos sine bedsteforældre i Herning. Dette hjem var præget af missionen og et krav om mådehold, som ikke just blev det, der karakteriserede hans senere voksenliv og forfatterskab.

Dorthe Nors, som debuterede i 2001 med romanen Soul, fik med novellesamlingen Kantslag i 2008 et gennembrud i USA og bredere internationalt. Hun voksede op i landsbymiljøet i Ørre-Sinding Sogn, tæt på Blichers kjeltringhus. Efter nogle år i København bor hun igen i Jylland, mere konkret i Vedersø. Det er jyske vidder og temperament, hun skildrer i romanen Spejl, skulder, blink (2016) samt i novellerne i Kort over Canada (2018). Her hedder det: »I nat skreg det inde fra skoven. Nok ugler, måske ræve. Der er nogen, der har set ulve herude, og Lisette er vel kommet forbi derhjemme (…). Han sidder i en hochstand, og der er sket noget med belysningen. En tåge er opstået. Den kryber ind over revlingeriset imod ham«.

Henning Mortensen er født i Esbjerg i 1939, men voksede op i Herning og Horsens, og i hans forfatterskab findes der spor af et vestjysk landskab. Lene Dybdahl, født i Herning i 1980, skriver fantasy for børn og unge. Christina Hagen, ligeledes født i Herning i 1980, debuterede med Sexdronning i 2008 og har siden udgivet en række bemærkelsesværdige historier i en hybridgenre som Jungle (2017) og White Girl 2 (2017). Inger Wolf, født i Herning i 1971, er krimiforfatter med titler som En djævelsk plan (2018) og Sorger (Pyromanen) (2019), mens Anne Holst Moulvad udsender børnebøger om Trunte Lunte fra eget forlag ved Gjellerup.

Per Højholt fortalte engang i en radioudsendelse, at når han holdt foredrag, var der altid nogen, der sagde, at sådan er det ikke ude i virkeligheden. Virkeligheden var tilsyneladende altid forsvundet, lige før Højholt trådte ind, mente han, men ved et foredrag på Herning Svineslagteri var der ingen, der nævnte den. Så det måtte jo være her, netop på Herning Svineslagteri, at virkeligheden var. Højholts skarpe humor fornægtede sig aldrig. Så jo, der er tæt trafik i litteraturen i Herning, som rockgruppen TV-2 med sangskriver Steffen Brandt synger på albummet Tæt trafik i Herning (2018): »T-t-tæt trafik i Herning, du har ikk’ noget, du ska’ nå/Du drejer fra mod Holstebro og sætter turbo på/Forude venter friheden, hvordan den så end ser ud/Du’ klar til at forsøge at gi’ den et skud«.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Herning Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Litteratur