I Lundbecks forskningslaboratorier i Valby arbejdes der på at udvikle medicin mod bl.a. depression, skizofreni, Parkinsons og Alzheimers sygdom. Virksomheden har udviklet præparaterne Cipramil og Cipralex, som begge er antidepressiv medicin.
.

Medicinalproducenten H. Lundbeck A/S er en af de få industrivirksomheder, som har valgt at blive i Københavns Kommune. Hovedsædet ligger i Valby, og hvor virksomheden har holdt til siden 1939, og hvor også et af Lundbecks største forskningslaboratorier med ca. 800 ansatte ligger. Her er også en mindre produktion. Hovedparten af produktionen i Danmark finder sted på fabrikken i Lumsås på Sjællands Odde.

Lundbeck er siden 1990’erne især blevet kendt i offentligheden for sine antidepressive mediciner Cipramil og Cipralex, der har været store salgssucceser i mange dele af verden. Gennem opkøb og forskning har Lundbeck udvidet sin palet af medicinalprodukter inden for behandling af hjernesygdomme. Senest har koncernen gennemført et af de hidtil største danske opkøb inden for medicinalindustrien, da den i slutningen af 2019 overtog amerikanske Alder BioPharmaceuticals for ca. 13 mia. kr. Med opkøbet af Alder fik Lundbeck rettighederne til eptinezumab til forebyggende behandling af migræne hos voksne.

Lundbeck er i dag en verdensomspændende koncern, og dens produkter er registreret i over 100 lande. Forskningen foregår i Danmark, men virksomheden har produktion i både Danmark, Frankrig og Italien. I alt beskæftigede Lundbeck ved udgangen af 2019 ca. 5.800 medarbejdere, hvoraf knap 1.800 arbejdede i Danmark. Koncernen havde i 2019 en omsætning på i alt 17,0 mia. kr.

Lundbeck har i sin mere end 100-årige historie formået at ændre sig fra en grossistvirksomhed til en af Danmarks største forskningsbaserede virksomheder. Den er grundlagt i 1915 af Hans Lundbeck som et agentur, der i 1920’erne begyndte at sælge lægemidler. I 1937 udviklede Lundbeck sit første originale produkt, Epicutan, til sårheling.

Efter 2. Verdenskrig ansatte man de forskere, der udviklede Lundbecks første antibiotika, som for alvor bragte virksomheden ind på det amerikanske marked. Senere fulgte et af verdens første antipsykotiske midler. Hans Lundbeck døde i 1943, og i 1950 overtog hustruen, Grete Lundbeck, både posten som virksomhedens direktør og formand for bestyrelsen. Under hendes mangeårige ledelse oplevede virksomheden en stor vækst. Lundbeck er i dag børsnoteret, men kun 30 % af aktierne er på markedet. Resten ejes af Lundbeckfonden, som Grete Lundbeck oprettede i 1954 og gradvis overdrog sine aktier til.

Lundbeckfonden har en formue på omkring 60 mia. kr. og uddeler årligt omkring en halv mia. kr. til sundhedsvidenskabelig forskning. Fonden er også hovedaktionær i Falck A/S og i ALK-Abelló A/S, der udvikler og producerer allergivaccine. Desuden har fonden investeret i en portefølje af små biotekselskaber og ventureselskaber.

Videre læsning

Læs mere om industri i København

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked