Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
15151
Sted- og lokalitetsnummer
120401-21
Anlæg
Møntfund, Middelalder (dateret 1200 e.Kr. - 1399 e.Kr.); Møntfund, Historisk Tid (dateret 1600 e.Kr. - 1699 e.Kr.); Borg/Voldsted, Middelalder (dateret 1067 e.Kr. - 1535 e.Kr.)

Original fredningstekst

Voldsted og grav ved Duelund, Haslevgårde Voldstedet består af en rektangulær borgbanke, der i nord- syd måler ca. 60 m og i øst-vest ca. 80 m. Den er omgivet af en ca. 10 m bred grav, der mod syd og øst er afskåret af en til gården hørende have. Over den vestlige grav lø- ber vejen Als-Øster Hurup. Såvel borgbanke som grav er un- der dyrkning. Det fredede areal begrænses af en linie, der mod vest følger vejens østre kant i en længde af ca. 80 m, målt fra den til gården hørende sti, der danner frednings- grænse mod syd. Mod nord og øst løber linien langs gravens ydre rande, idet den mod sydøst følger det hegn, der adskil- ler voldsted fra have.

Undersøgelseshistorie

1963
Tinglysning - KUAS, Fortidsminder
1994
Privat detektorbrug
1997
Danefæ erklæring ved Nationalmuseet - Nationalmuseet, Danske Afd., Den kgl. Mønt- og Medaillesamling
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumDuelund Voldsted. Græsklædt banke i tilknytning til feriehusområde.

Voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Borg/voldsted

Borge og voldsteder er en anlægstype, som opstod i jernalderen, men blev særlig udbredt i middelalderen (ca. 500 f.v.t.-1536 e.v.t.). Et voldsted er betegnelsen for de jordværker, banker, voldgrave og volde, der blev bygget som en del af en borg. Læs videre her.

Møntfund

Skattefund, fund af nedgravede eller bortgemte genstande af guld og sølv eller andre værdier, i Danmark omfattet af lovgivningen om danefæ. Fra tiden ca. 1050-1550 kendes (1999) ca. 330 skattefund fra det nuværende Danmark. Mere end 80% af fundene indeholder mønter, ofte danske – en del af disse fund tillige smykker. Læs videre her.

Middelalder

Middelalderen er betegnelsen for den periode, der følger umiddelbart efter vikingetiden. I løbet af ældre middelalder blev mange af de danske købstæder grundlagt, ligesom der skete en voldsom bebyggelsesudvidelse på landet med etablering af mange nye landsbyer. Hertil kommer etablering af borge og senere herregårde på store og små voldsteder overalt i landet. En del af disse er i dag bevarede som fortidsminder. Det samme gælder eksempelvis en række ruiner af delvis nedrevne bygningsværker både i byerne og på landet samt gravsteder, ødekirkegårde og helligkilder. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links