Aarhus er en stor medieby og hjemsted for to dagblade – Århus Stiftstidende og Jyllands-Posten, en række lokale ugeaviser og en omfattende radio- og tv-produktion, der både inkluderer regionale kanaler og udsendelser til de landsdækkende sendeflader ved Danmarks Radio og TV2 ØSTJYLLAND. Desuden ligger Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) i Aarhus.

Lokale ugeaviser

Det har vrimlet med lokale ugeaviser i Aarhus Kommune gennem årene. Mangfoldigheden af titler blev stærkt reduceret i slutningen af 1900-tallet, og med Århus Onsdag (senere Aarhus Onsdag) etablerede Århus Stiftstidende i 1980’erne en ugeavis, som med egentligt redaktionelt indhold og effektiv distribution hurtigt blev kommunensstørste. Oplaget var i 2017/18 på 145.503.

Efter at Jysk Fynske Medier og JP/Politikens Hus i 2017 lavede en større gensidig aftale om køb og salg af ugeaviser, blev Aarhus Onsdag en del af Politikens Lokalaviser sammen med fire andre titler under Lokalavisen Aarhus. Det drejede sig om Aarhus Midt, Aarhus Nord, Aarhus Syd og Aarhus Vest med oplag på hhv. 28.819, 34.215, 30.996 og 26.477 (2017/18).

Lokal-tv og –radio

En række lokal-tv-stationer samledes i 2014 i Sendesamvirket Kanal Østjylland, hvor bl.a. Østjysk TV, Indvandrer TV Østjylland (ITVOJ), Børne og Ungdoms TV (BURT), TV Tonic, TV Glad, ANTV og Silkeborg Regionale TV sender. Desuden har Antenneforeningen Aarhus siden 2002 stået bag TVAarhus.

Århus Nærradio og Jack Fridthjof er legendariske navne i byens lokalradiohistorie. Fridthjof ledede fra 1983 den første og i mange år største lokalradio, som blev fulgt af talrige andre mere eller mindre levedygtige radioer. I 2019 domineredes lokalradiofrekvenserne i Aarhus af store, ofte næsten landsdækkende underholdnings- og musikradioer som The Voice, der overtog Århus Nærradios sendefrekvenser i 1999, og Radio 100. Blandt de egentligt lokale er Radio go!FM, der har sendt siden 2008.

Radio4

åbnede d. 1. november 2019 som Danmarks nye landsdækkende public service-taleradio. Stationens centrale redaktion ligger på Banegårdspladsen i Aarhus, men der er også et studie i København, ligesom radioen trækker på redaktionelle kræfter i de ni regionale mediehuse, der står bag. De formelle ejere er Jysk Fynske Medier, Sjællandske Medier og Mediehuset Herning Folkeblad, men også Nordjyske Medier, Bornholms Tidende, Flensborg Avis, Lolland-Falsters Folketidende, Skive Folkeblad og Radio ABC i Randers indgår i samarbejdet.

Radio4 overtog FM-sendefrekvensen fra Radio24syv, der sendte fra København i perioden 2011‑19. Da sendetilladelsen skulle i nyt udbud, var det et krav fra partierne bag det daværende medieforlig, at hovedredaktionen skulle ligge mindst 110 kilometer fra København. Derfor undlod Radio24syv at søge om fornyelse af sin sendetilladelse. Radio4 og Radio Frihed var eneste ansøgere. I juli 2019 fik Radio4 tilladelsen og dermed et tilskud på ca. 100 mio. kr. årligt i perioden 2019‑27. Radio4 sender døgnet rundt på FM og DAB og kan også høres på streaming og podcast.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Aarhus Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Medier