Michael Drewsen-statuen på Torvet i Silkeborg.
.

I 1892 rejstes en statue af Michael Drewsen på Torvet i Silkeborg. Den blev rejst af en borgerkomité og er udført af H.P. Pedersen-Dan. På granitsoklen omtales han som byens grundlægger. Det har dog både før og efter vakt en del debat, om han skulle tilskrives denne ære.

Michael Drewsen

Michael Drewsen (1804‑74) slog sig i 1844 ned sammen med sin familie i Silkeborg for at etablere en moderne papirfabrik. Han blev hurtigt en betydende person på handelspladsen, som var under opbygning. I 1848 valgtes han til medlem af Den Grundlovgivende Rigsforsamling og derefter som rigsdagsmand. Desuden var han i flere perioder medlem af kommunalbestyrelsen. Hans store virketrang betød, at byen eksempelvis fik gasværk i 1856, i 1857 telegrafforbindelse og i 1861 dampskibet Hjejlen. Han arbejdede også tidligt på at få en jernbane ført til Silkeborg.

Michael Drewsen og hans hustru Johanne Amalies bekendtskabskreds talte blandt andre Frederik 7. og grevinde Danner samt H.C. Andersen, som alle besøgte dem ved flere lejligheder.

I 1870 solgte Michael Drewsen Silkeborg Papirfabrik, sit livsværk, og flyttede fra byen. Han ligger begravet i familiegravstedet i Silkeborg.

Videre læsning

Læs mere om mindesmærker for politikere

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Monumenter og mindesmærker