Oversigt - fra NØ
.
Oversigt - fra N
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
252818
Sted- og lokalitetsnummer
010105-42
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1800 e.Kr. - 1848 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: Græsted by umatr. gadejord. Tingl.: Dekl. udfærdiget 24.10.1961, ikke tinglæst. Brillestenen. En granitsten, hvis synlige højde er 1,15 m, bredde ved jordoverfladen 0,95 m, tykkelse ca. 0,50 m. Den har føl- gende indskrift: P. SCIIWE // AO 1802 // 9 JULI //. Over indskriften er indhugget et brilleformet ornament. Stenen står ud for præstegårdens jord, i venstre vejkant på vejen fra Græsted til Tulstrup.

Undersøgelseshistorie

1961
Uspecificeret aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1961
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og RenæssanceBrillestenen. En granitsten, hvir synlige højde er 1,15 m, bredde ved jordoverfladen 0,95 m, tykkelse ca. 0,50 m. Den har følgende indskrift: P. SCIIWE // AO 1802 // 9 JULI //. Over indskriften er indhugget et brilleformet ornament. Stenen står ud for præstegårdens jord, i venstre vejkant på vejen fra Græsted til Tulstrup.
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Brillestenen". Granitsten. Mål: 1,3 m høj og 0,8 m på bredeste sted. Ca. midt på stenen er indhugget følgende tekst: "P. Sciive. Ao 1802 9 Juli". Over teksten er indhugget et brilleformet ornament, som nu er opmalet med sort maling. Stenens basis er ikke nedgravet og kun forsiden er nu synlig. Den indgår i et nyere stendige i den vestlige side af vejen fra Græsted til Tulstrup. ** Seværdighedsforklaring ** Mindesten i stendige ved vejkant.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links