bagsiden af korset set fra vest
.
graven set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4311114
Sted- og lokalitetsnummer
230302-217
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1860 e.Kr. - 1869 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tysk jernkors fra 1864. Kors i gruset anlæg med lavt jernstakit, der står indenfor en ramme af små sten. Korset er af sortmalet støbejern, 110 cm højt og 14 cm bredt. Bredden over tværarmene, der afsluttes i et "kløverblad", er 75 cm. I topkløveret en hjelm med sabel og gevær, kanoner og 10 stk. kanonkugler. Herunder en inskription. Stakittet er ligeledes af sortmalet jern, 27 cm højt (excl. knopper), 160 cm langt og 94 cm bredt. Korset står i anlæggets V kortside. Tæt nord udenfor ses 2 lave, rektangulære sten, stillet på højkant. Beskrivelse anlæg: Umiddelbart bag stakittet står en nystynet sørgeask. Indskrift: Guldskrift, kursiv. Hjælmen sølvfarvet. DEM ANDENKEN DES MAJORS U. COMDR. DES 1.BATL. 7. BRDBR .-INFT. REGT. No. 60 CARL VON JENA. OFFB. JOH. C.2. V.10. På korsets bagside: ICH HABE DICH JE UND JE GELIEBT, UND DICH ZU MIR GEZOGEN AUS LAUTER GÜTE. Beliggenhed: Anlægget står under et stort træ (røn) vest for vej til gården Traushøjgård.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterGravsten
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links