Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
431187
Sted- og lokalitetsnummer
230302-316
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1800 e.Kr. - 1899 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dansk mindesmærke fra 1848-50 og 1864. Obelisk på lille høj, omsat med firsidet randstenskæde med kantstillede hjørnesten. Obelisken er af kalksandsten. Den er firsidet, jævnbred 70 cm, på en bredere basis, der er 137 cm høj og 140 cm bred. Obeliskens totale højde kunne ikke måles med tommestok. (Ca. 4 m over basis?). Facaden er mod vejen i nord. Randstenskæden har ca. 9 m side. I hvert hjørne står en stor rejst sten. Den NØ sten er 105 cm høj, 60 cm bred og 30 cm dyb. På dens SØ side er indhugget: NORGE Den NV sten er 94 cm høj, 80 cm bred og 30 cm dyb. Indhugget: SVERIGE Den SV sten er 94 cm høj, 80 cm bred og 30 cm dyb. Indhugget: ISLAND Den SØ sten er 84 cm høj, 54 cm bred og 44 cm dyb. Indhugget: FINLAND Indskrift: Guld på obelisk, sort på hjørnesten, versaler. FINSKE, ISLANDSKE NORSKE OG SVENSKE MÆND STRED SOM FRIVILLIGE I KAMPENE 1848-50 OG 1864 FOR SØNDERJYLLANDS DANSKHED DANKSE SATTE DETTE MINDE HAANDEN I RAKTE/ BLODET DER RANDT OFRET, I BRAGTE/ SAMMEN OS BANDT. Beliggenhed: Monumentet står syd for vejen Dybbøl Banke.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterMindesmærke
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links