Monument set fra SV
.
tekst mod nord
.
tekst mod øst
.

Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322699
Sted- og lokalitetsnummer
020607-117
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1849 e.Kr. - 1913 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 3226:99 Mindesmærke. Monument over Frederik VII. Mindesmærket er beliggende på et ca. 12 x 14 m stort areal, der mod syd er afgrænset af fire granitsøjler med jerngitterhegn- og låge. Ved den øst- og vestlige kant står i hver side en bænk. Omtrent i midten står et sandstensmonument på et fundament, der måler 3,12 x 3,15 m og er 0,44 m højt. Selve sandstensmonumentet er 1,87 m højt, heri inkluderet en bronzebuste af kong Frederik VII på toppen af stenen. På stenens fure sider er indhugget en inskription: Syd: FREDERIK VII Øst: FOLKETS KJÆRLIGHED MIN STYRKE Nord: * 6 OCTBR. 1806. + 15 NOVBR. 1863. Vest: GRUNDLOVENS GIVER

Undersøgelseshistorie

2017
Diverse sagsbehandling - Roskilde MuseumMonument over Frederik VII. Mindesmærke på nordsiden af Landevejen ved Egegård og Eghøjgård. På matr. nr. 2d Torkilstrup By, Kirke Såby. Bronzebyste af Frederik VII på pyramidestub af sandsten på høj kvadratisk (næsten kubisk) sandstenssokkel. De to er adskilt af en profileret liste af sandsten.På pyramidestubbens fire sider er der indhugget tekst Syd: FREDERIK VII Øst: FOLKETS KJÆRLIGHED MIN STYRKE Nord: *6 OCTBR. 1806. + 15 NOVBR. 1863. Vest: GRUNDLOVENS GIVER Sandstensmonumentets samlede højde er 187 cm. Det står på en lav trinpyramide, bestående af tre trin, dannet af granitsveller. Den samlede højde af de tre trin er 44 cm. Granitsvellernes højde er 17 cm. Den nederste ligger i jorden. Det nederste grundplan af trinpyramiden måler 315 x312 cm, det mellemste grundplan måler 250 x250 cm og det øverste grundplan måler 190 x 188 cm. Anlæggets størrelse er ikke helt skarpt defineret. Frontsiden ud mod Landevejen er afgrænset af fire granitsøjler med jerngitterhegn og -låge. Øst og vest siden er afgrænset af to bænke og skovens træer og bagsiden er ligeledes afgrænset af træer. Størrelsen på anlægget er omkring 14 x 12 m (bxd).
2017
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links