Faktaboks

Kommune
Kalundborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
312040
Sted- og lokalitetsnummer
030101-109
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1800 e.Kr. - 1899 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.: umatr. gadeareal. Fredssten på Sct. Jørgensbjerg. En sten af rødlig granit, groft tilhugget i form af en slank pyramidestub. Den er ca. 150 cm høj over jordoverfladen, og mod vejen er dens bredde og dybde forneden henholdsvis ca. 68 cm og ca. 62 cm. Foroven er de tilsvarende mål ca. 21 cm x ca. 36 cm. På den mod vejen vendende side er ind- hugget følgende indskrift: "Fredssteen er Callundborg Wartegn". Stenen står i sydsiden af vejen i fortovets bagkant ud for skellet mellem matr.nr. 64c og 64k af Kalundborg købstad. Ovennævnte mindesmærke må ikke beskadiges på nogen måde og ikke ændres eller flyttes uden fredningsnævnets og rigs- antikvarens samtykke.

Undersøgelseshistorie

1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet. ** Seværdighedsforklaring ** Bør skiltes.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterMindesmærke
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links