Oversigt set fra nord
.
Oversigt med infoskilt set fra nord
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1204183
Sted- og lokalitetsnummer
110301-203
Anlæg
Mindesmærke, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesmærke. Trækors kaldet -"Korsbore"-. 150 cm højt og 80 cm bredt af 8 x 8 cm tykke træstykker af eg. Fortællingen lyder: I 1470 dræbtes her herremanden til Nystrup, Jes Kalf, da han var på vej hjem fra kirken i Vang. Drabet blev begået af herremanden til Aagaard, Mourits Nielsens svende. På stedet opsattes et trækors, og stedet kaldtes derefter for -Korsbore-. De pågældende svende drog til Norge for at undgå hævn og retsforfølgelse. Dér pralede de med, at de i Danmark havde dræbt -en kalv med gylden kæde om halsen-. Trækorset er opstillet i vejkanten.

Undersøgelseshistorie

2007
Diverse sagsbehandling - KUAS, FortidsminderLokaliteten mgl. data.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Rødmalet kors samt info-tavle.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links