Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
2603187
Sted- og lokalitetsnummer
180105-225
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1898 e.Kr. - 1898 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesmærke over apoteker C.C Heiberg, bestående af rundkreds ad 40 sten med 2 sten ovenpå hinanden i centrum. På den øverste sten en indskrift, jvf. rapport fra Tilsynet.

Undersøgelseshistorie

2008
Museal rekognoscering - Holstebro MuseumI en rundkreds på ca. fire m i diameter bestående af omkring 40 hovedstore sten står i midten to store sten ovenpå hinanden. Den nederste ca. 70 cm høj og den øverste ca. 130 cm høj og 70 cm bred. På den øverste står skrevet ""C.C. Heiberg. Her hvor lyng og revling gror i sandet fandt hans kærlighed til fædrelandet stedet hvor med tak han kunde bygge med o danmark paa din fremtids lykke tak og ære hver som Danmarks hus vil smykke.""1898 26 juli." Stenen er sat af beboerne i sognene Finderup og Hanning efter apoteker C.C Heiberg fra Ringkøbing, som i 1873 købte hedegården Løvstrupgaard og opdyrkede og tilplantede heden. Han anlagde Løvstrup plantage. I 1898 sænkede han gården til ""Stiftelsen til oprettelse af landbrugskolonier for fattige børn"". Derefter var gården et børnehjem ""Heibergs gave"" frem til 1937, hvor mere end 200 børn har boet i tidens løb. Stenen står i den tidligere haveskov ved Løvstrupgaard."

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links