Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
4311209
Sted- og lokalitetsnummer
230303-135
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1800 e.Kr. - 1899 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tysk mindetavle fra 1864. Mindetavle, indmuret i Nybøl skole. Støbejernsplade, 94 cm høj og 44 cm bred, med afrundede hjørner. Rosetter i alle fire hjørner, men de to nederste mangler. Muligvis er et ornament som overstykke forsvundet. Indskrift: Skriften har været forgyldt, men er nu slidt væk. AM 16T APRIL 1864 VERSCHIED HIER IN FOLGE SEINER, IN DER NACHT DES 13T SELBIGEN MONATS ERHALTENEN VERWUNDUNG. DURCH EINE KARTÄTSCH-KUGEL AUS DER DÜPPELER SCHANZE N0 3, DER KÖNIGLICHE PREUSSISCHE MAJOR CARL VON JENA DES 7T BRANDENBURGISCHEN INFANTERIE REGIMENTS NO 60. BETRAUERET VON ALLEN DIE IHN KANNTEN.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterMindesmærke
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet. sidder indmuret i skolen.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links