stenen set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
431122
Sted- og lokalitetsnummer
230208-97
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tysk mindesten fra 1864. Lille, rødlig granitsten, 32 cm høj, 65 cm bred og 30 cm dyb, med smal top. Beskrivelse anlæg: Stenen ligger sammen med 4311:21 og :23, Raben nr. 2 og 3 mellem to meget store egetræer ved den sydlige indgang til skansen. Indskrift: Umalet, almindelig skrift. Feldw. Ronze gef. 18.4. 1864 Beliggenhed: Stenen ligger i den sydøstlige del af Brohovedskansen ved indgangen til skansen. *** Historik *** Efter Raben skulle der ikke være en sten men et trækors med indskriften: Hier ruhet Feldwebel Ronze, 6. Comp. 2.Westphäl. Infantr. Regiment Nr. 15. Gefallen am 18. April 1964

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterMindesmærke
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2014
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse for at udarbejde fredningstekst.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links