stenen set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Sønderborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
431123
Sted- og lokalitetsnummer
230208-108
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1661 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tysk mindesten fra 1864. Sten af granit, 115 cm høj, 120 cm bred og ca.20 cm dyb, med afrundet top. På stenen er 3 sortmalede, indfældede jernplader, hvoraf 2 er små kyrasformede, støbte, sortmalede jerntavler og 1 er stor og rektangulær med afskårne hjørner. Teksterne på de små tavler står over pukkelhjelm med korslagte sabler. Teksten på den store tavle står under en margerit over et kors. De små tavler måler ca.20 x 20 cm. Den store tavle er 51 cm høj og 30 cm bred. Beskrivelse anlæg: Stenen står sammen med 4311:21 og :22Raben nr. 2 og 4 ved den sydlige indgang til Brohovedskansen mellem 2 meget store ege. Indskrift: Sølvskrift, skønskrift. På den venstre lille tavle: Lieutenant Materne På den højre lille tavle: Lieutenant Bergmann På den store tavle: Den bei Erstürmung des Brüken Kopfs am 18ten April 1864 gefallenen Officieren und Mannschaften des 1ten Posenschen Infantierie Regiments No. 18 zum Gedachtnis + Beliggenhed: Stenen står i Brohovedskansens sydøstlige del ud mod Alssund ved indgangen til skansen. *** Historik *** Løjtnant Maternes lig blev ført til hjemmet i Tyskland. Løjtnant Paul Bergmann kom hårdt såret på Broager lazaret, hvor han døde den 23. april. Hans grav er på Broager Kirkegård (se 4311:169, Raben nr. 154).

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterMindesmærke.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2014
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse for at udarbejde fredningstekst.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links