Monument set fra øst
.
Indskrift på bustens vestside set fra vest
.
Indskrift på bustens sydside set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Kolding Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
351018
Sted- og lokalitetsnummer
170706-97
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1905 e.Kr. - 2018 e.Kr.)

Undersøgelseshistorie

2018
Diverse sagsbehandling - Museum SønderjyllandAfventer data
2018
Museal besigtigelse - Haderslev MuseumBesigtigelse for at udarbejde forslag til fredningstekst. Forslag til fredningstekst: Monument over Peder Skau. Buste i bronze på toppen af lys grå, sleben granitstenssøjle. Mindesmærket er 2,12 meter højt inklusiv buste. Søjle: 1,62x0,24x0,37 m (HxLxB). Står i stenbrolagt anlæg af chaussésten på 3,60x2,70 m. Anlægget har et trin mod øst. Indskrift på to sider af søjlen med indhuggede, sortmalede versaler: Østsiden: PEDER SKAU 1825 1917 RET OG SANDHED Vestsiden: REIST AF D.S.S.F. 1921 Indskrifter på to sider af bronzebuste med versaler: Vestsiden: P.S. ÆTATIS SVÆ 80 Sydsiden: CARL MARTIN-HANSEN NOV. 1903 Historik: Mindesmærket blev rejst 21. juli 1921 for Peder Skau (1825-1917). Peder Skau var landmand, gårdejer og politiker fra Sommersted og valgt ind i amtsrådet samt den slesvig-holstenske provinslandsdag 1868-1888, hvor han hævdede Sønderjyllands (Nordslesvigs) særstilling og –interesser. Han var også medlem af provstisynoden, hvor han fik gennemført, at dansksindede medlemmer fik ret til at benytte deres danske modersmål. Dette skete bl.a. ved talrige foredrag over hele landet. Han var desuden medstifter af Sprogforeningen i 1880 og bror til Laurids Skau. Busten er udført af billedhugger Carl Martin-Hansen.
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links