Sten set mod øst
.
Sten
.

Faktaboks

Kommune
Kolding Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
351011
Sted- og lokalitetsnummer
170706-104
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1860 e.Kr. - 2018 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesmærke, ødelagte dele af mindesøjlen på Skamlingsbanken. Monumentet består af to sprængte sten, der hver er ca. 140 x 140 x 200 cm, samt ca. 45 cm høj. På langsiderne, der er ca. 200 cm ses afsprængningen, mens de øvrige sider af stenene er tilhuggede.

Undersøgelseshistorie

2018
Diverse sagsbehandling - KulturstyrelsenØdelagt granitkvader fra stenstøtten på Skamlingsbanken. Ved 21864-krigen ødelagde preusserne mindesmærket. To tiloversblevne stenfragmenter er opsat i vestsiden af parkeringspladsen.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kulturstyrelsen

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links