Oversigt set fra S
.
Inskription, set fra Ø
.
Oversigt set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Jammerbugt Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1009232
Sted- og lokalitetsnummer
100705-113
Anlæg
Mindesmærke, Nyere tid (dateret 1936 e.Kr. - 1936 e.Kr.); Kildeanlæg, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 1935 e.Kr.)

Original fredningstekst

Mindesten for helligkilden "Frue Kilde". Granitblok på sokkel. Granitblokken er 0,9 x 0,35 m og 0,9 m høj. Sokkelen består af indtil hovedstore granitsten i cement. Inskription på granitblokkens østvendte side VOR FRUE KILDE HS

Undersøgelseshistorie

2003
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMindesten til minde om "Vor Frues Kilde".
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHellig kilde med stenmonument for Vor Frue Kilde i Fosdalen.
2016
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2016
Museal besigtigelse - Nordjyllands Historiske MuseumVor frue Kilde beliggende i smalt dalstrøg i Fosdalen. Kildeanlægget er angivet med en granitsten på sokkel af natursten og cement.

Mindesmærke

Mindesmærker er erindringssteder over eksempelvis en begivenhed eller en person og består som oftest af en sten med en inskription, der forklarer om anledningen til, at mindesmærket er blevet rejst. Mindesmærker findes overalt i landet og er som regel rejst på det sted, begivenheden fandt sted, eller et sted, som den mindede person havde en tilknytning til. Læs videre her.

Mindesmærker i Danmark

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Nyere tid

Nyere tid dækker perioden efter indførelsen af enevælden i 1660 og frem til i dag. De beskyttede fortidsminder fra perioden er en meget varieret gruppe af eksempelvis krigergrave fra de slesvigske krige, forsvarsanlæg fra 1. Verdenskrig og anlæg i relation til infrastrukturen, såsom hulveje, broer, jernbanedæmninger, milesten og kilometersten. Desuden omfatter de industrielle anlæg af mange slags, mølleanlæg med kanaler og diger, engvandingskanaler, mange typer anlæg i marsken, købstadsdiger, hovedparten af de beskyttede sten- og jorddiger, mindesten mv. Læs videre her.

Videre læsning

Se alle artikler om monumenter og mindesmærker

Læs videre om

Eksterne links