Morsø Jernstøberi A/S

Brændeovne er stadig hovedproduktet på Morsø Jernstøberi A/S, men i fremtidsplanerne indgår et øget fokus på en stribe livsstilsprodukter og fra 2017 et nyt showroom i København. Ud over hjemmemarkedet er det britiske marked det vigtigste for virksomheden.
.
På Støberitorvet i Nykøbing M står Hein Heinsens bronzeskulptur, der er et monument for modstandsmand og politiker Frode Jakobsen (1906-97), indviet i 2011. Skulpturen består af en ring på 8 m i diameter samt motiver og symboler taget fra Frode Jakobsens liv og forfatterskab. Chausséstensbelægningen løber fra Støberitorvet til Nørregade og Raadhustorvet og skaber et samlet byrum, der er udført af landskabsarkitekterne Schønherr A/S.
.

Artikelstart

Niels Andreas Christensen grundlagde i 1853 et alsidigt lokalt jernstøberi i Nykøbing M. Støberiet blev hurtigt landskendt for sin produktion af støbt køkkentøj. I 1866 begyndte fremstillingen af emaljeret gods.

I starten af 1900-tallet begyndte støberiet at producere store kakkelovne, og i 1915 opnåede det status som kongelig hofleverandør.

Da centralvarmen op gennem 1950’erne og 1960’erne blev almindelig, satsede jernstøberiet i stedet på brændeovne. Afgørende for positionen på dette marked har været design samt udvikling af brændeovne, der lever op til de højeste standarder for partikeludslip.

Morsø Jernstøberi A/S fremstiller også køkkentøj samt ovne, pejse og griller til udendørs brug. Den sidste støbning på den gamle adresse fandt sted i 1993.

Virksomheden har en betydelig eksport og beskæftigede i 2016 ca. 100 medarbejdere. Aktiemajoriteten ejes af efterkommere af A.P. Møller.

Betydelige dele af bygningsmassen er bevaret, bl.a. den tidligere værkstedsbygning i tre etager, der er tegnet af arkitekt Christian Frühstück Nielsen og i dag anvendes som bibliotek. Dansk Støberimuseum har til huse i en tidligere fabriksbygning.

Videre læsning

Læs mere om Industrien i Morsø Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked

Eksterne links