Rabalderstræde er hovedgaden i den nye bydel Musicon, der blev anlagt efter, at en betonfabrik lukkede. I bydelen findes bl.a. RAGNAROCK — Museet for pop, rock og ungdomskultur, Roskilde Festival Højskole og en skaterbane, der samtidig fungerer som overløbsanlæg. I 2006 flyttede skatermiljøet ind i Hal 12 som en del af det nye boligkvarter med plads til kreative og kulturelle virksomheder.
.

Tilstedeværelsen af Roskilde Festival har været direkte afsæt for branding, kulturprojekter samt by- og erhvervsudvikling i Roskilde, ofte med festivalen som aktiv partner. Centralt for dette har siden 2007 været udviklingen af Roskildes nye kreative og musiske bydel Musicon, beliggende på en gammel industrigrund i den sydlige del af Roskilde. Bydelen udspringer af Musicon Valley Vækstmiljø fra 2001, der var et samarbejde mellem bl.a. Roskilde Festival-gruppen, Roskilde Kommune, RUC og Risø, som undersøgte, hvordan viden og erfaringer fra kulturbranchen kunne omsættes til forskning og arbejdspladser.

Musicon har forvandlet sig fra et forladt industriområde til en ny bydel, og udbygningen fortsætter ind i 2020’erne. Rå montagehaller, stålcontainere og betonflader blander sig med moderne arkitektur, ikonbyggerier og åbne arealer. Udviklingen af Musicon har været drevet af foreninger for unge, kreative virksomheder og etableringen af nye store aktører inden for Roskildes kulturliv. Skatermiljøet omkring Hal 12 og Rabalderparken, der forener afledning af regnvand med et af Danmarks største udendørs skateranlæg, danseteateret AABEN DANS (stiftet 1997), RAGNAROCK – Museet for pop, rock og ungdomskultur (stiftet 2016) og Roskilde Festival Højskole (stiftet 2019) sætter deres markante præg på bydelen. Detailhandel og erhverv findes i gaden Containerstriben. Med tiden skal hovedfærdselsåren Rabalderstræde udvikles til handelsstrøg.

Musicon er ligeledes et nyt boligområde. I 2010 åbnede to komplekser med ungdomsboliger, og i løbet af 2018 flyttede de første familier ind i nyetablerede udlejnings- og ejerboliger. Ifølge bydelens seneste handleplan vil der være mindst 1.000 boliger og 1.000 arbejdspladser i Musicon i 2023. Inden 2023 vil Musicon blive forbundet med Dyrskuepladsen via en gangbro over motorvejen. Der vil således blive direkte adgang mellem Roskildes nye musisk-kreative bydel, Roskilde Festival og det rekreative område Milen syd og vest for Dyrskuepladsen.

Videre læsning

Læs mere om Roskilde

Læs også om

Se alle artikler om Bydele og byområder