Bindslev Harmonikatræf blev afholdt første gang i 1985. Hvert år deltager omkring 650 musikere, der bor på en midlertidig campingplads i Bindslev.
.

Musiklivet i Hjørring Kommune er i høj grad støttet af lokale foreninger. Hjørring Musikforening (fra 1943) indledte i 1970’erne et samarbejde med Musikskolen i Hjørring om store klassiske koncertprojekter. I dag har foreningen flere end 300 medlemmer og tilbyder fortsat et klassisk musikprogram, der især udfoldes i festsalen på Hjørring Gymnasium og HF-kursus. Hirtshals Musikforening (fra 1994) arrangerer koncerter i bl.a. byens nedlagte sømandskirke, som efter en renovering i 2009 er genopstået som kulturhus. Foreningen grundlagde Musik Under Trappen i 1999, en festival, der hylder amatørmusikken. I Vrå danner kulturhuset Uhrenholdts Gaard (renoveret 2006 og 2015) og Vrå Højskole (fra 1872) rammerne for musiklivet, mens Baptistmenighedens Kulturcenter Vendsyssel i Sæsing (indviet 2014) bruges som lokal scene.

Mange turister med tilknytning til området har ydet bidrag til musikfestivalerne i kommunen. Jazzy Days finder sted hvert år i efterårsferien med koncerter med danske og internationale jazzmusikere. Festivalen blev grundlagt i 1998 på initiativ af Thomas Østergaard sammen med lokale kræfter og turistbureauet. Jazzy Days modtog i 2008 Jazz Live Prisen. Koncerterne afholdes primært på Klitgården i Tversted. Festivalen uddeler prisen Årets Nordjyske Jazznavn. Vendsyssel Festival, der arrangerer 50-60 kirkekoncerter om sommeren, er dannet i begyndelsen af 1970'erne på initiativ af bl.a. organister og turistfolk i det vestlige Vendsyssel.

Brugen af vendelbomål og en forkærlighed for irsk folkemusik er fælles for sangskriver, sanger og entertainer Niels Hausgaard og folkemusikgruppen De Gyldne Løver (1967-2012). Hausgaards første album, Et portræt (indspillet 1974), består af egne sange på dialekt. Hausgaards indlevelse i den lokale livsform og hans underspillede udtryksform, som spænder fra blufærdig poesi til bidende sarkasme, kendetegner ham som sangskriver. Hausgaard har siden raffineret sin brug af vendelbomål på ti studiealbums og ved talrige liveoptrædener. I 1979 udkom De Gyldne Løver med en række irske folkeviser sunget på vendelbomål på albummet På Valsen. Bandet debuterede i 1967 på værtshuset Den Gyldne Løve i Hjørring.

Den lokale sangskriver og komiker Ib Grønbech Jensen har også gjort brug af vendelbomål. Han slog igennem med sangen »Peter lå i telt« (1988) i duet med Jodle Birge (Birge Lønquist Hansen). Visesangeren og fiskerkonen Inger Lauritzen fra Lønstrup skrev sange om livet som fiskerkone, fx sangen »Glitrende hav« (1978).

Kulturhuset Vendelbohus er både Hausgaards og Grønbech Jensens foretrukne scene i Hjørring. Her har musikforeningen »I morgen er det jul, mor« arrangeret koncerter, siden spillestedet Sysseltinget (1976-2010) lukkede. Sysseltinget dannede i sin levetid rammen om byens musikliv, og både Hausgaard, Grønbech Jensen og De Gyldne Løver havde stedet som fast scene.

I området mellem Hirtshals og Hjørring har dansen »Vestenom« med dertilhørende spillemandsmelodier været yndet som selvstændig dans. Vestenom er en polkaform, som blev danset med uret i danseretningen, i modsætning til almindelig danseretning. Endvidere blev Vestenom også danset forkert om, dvs. parrene drejede sig mod uret. En melodi, der opfattes som særlig for det nordvestlige Vendsyssel, er »Kræn Jerups Hamborger«. Christen Pedersen fra Snevre i Bjergby, kaldet »Kræn Jerup«, blev i mange år regnet for egnens fornemste spillemand. Ingen ved dog, om det var Kræn Jerup, der komponerede »Kræn Jerups Hamborger«, eller om det var en melodi, han var kendt for at spille.

Videre læsning

Læs mere om Kultur i Hjørring Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Musik og dans