Silkeborg er kendt for et blomstrende musikliv, hvor Riverboat Jazz Festival er et årligt højdepunkt med masser af jazz på byens scener og pladser samt på den gamle hjuldamper, Hjejlen, og andre både. Bourbon Street Jazzband deltog i den første festival i 1966, og dette silkeborgensiske husband har været mere eller mindre fast inventar på festivalen lige siden. Riverboat Jazz Festival er den store, traditionelle musikfestival i Silkeborg, men siden er mange andre kommet til og forsvundet igen. Blandt de nyere kan nævnes Tange Sø Folk Festival og Hede Rytmer, en tredages festival med professionelle rytmiske orkestre. Festivalen finder sted i Indelukket og foregår midt i det smukke landskab ved Gudenå.

Jysk Musikteater har et stort og varieret musikprogram året rundt. Kedelhuset, der er den renoverede black box-scene fra den tidligere højskole Performers House, er det nyeste spillested i Silkeborg. Her sætter byens foreningsmiljø sit præg sammen med professionelle orkestre. Foreninger som Frokostjazzen, Musikrampen, Upcome og B’sharp leverer koncerter inden for et bredt spektrum af genrer, mens andre foreninger står bag teater, standup og koncerter med populære navne. Ud over Kedelhuset er Rampelys spillestedet for den rytmiske musik i kommunen. Nyeste skud på stammen er Noget Bedre, som er en festival, der over tre dage præsenterer amatørmusik.

Den Kreative Skole er landets ældste kulturskole, og skolen udbyder et varieret musik- og kunsttilbud til byens yngre borgere. Silkeborg Blæserne er et brassband, der har eksisteret siden 1963, og som spiller blæsermusik på højt niveau. På skolerne i kommunen findes tre blæserorkestre, der deltager i flere koncerter og landsdækkende arrangementer. På Torvet kan man om sommeren høre koncerter inden for mange genrer, fra jazz over rock og rytmisk til klassisk og opera.

Fra Th. Langs Seminarium og Silkeborg Seminarium er udklækket en del af landets musiklærere, mange under stærk påvirkning af komponisten og musikpædagogen Hans Holm. Holm har arbejdet i Silkeborg i en menneskealder og er især kendt for sine mange sange og musicals. Simon Kvamm, en af de drivende kræfter i rockgruppen Nephew, er født og opvokset i Silkeborg. Popgruppen Alphabeat stammer også fra Silkeborg.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Silkeborg Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Musik og dans