Da Rolling Stones spillede i Horsens i 2006, var der 75.000 tilskuere til den spektakulære koncert. I en årrække fra 1999 kunne Horsens tiltrække store internationale rocknavne og dermed profilere byen.
.
Den daværende borgmester Jan Trøjborg drøfter planerne for det irske rockband U2’s koncert på CASA Arena Horsens i 2010 med koncertarrangøren Frank Panduro. Panduro var bl.a. som direktør for sponsorklubben Horsens & Friends i årene 2007-17 med til at bringe verdensnavne som U2, Dolly Parton og Bruce Springsteen til Horsens.
.

Musiklivet i Horsens Kommune udgøres af en bred palet af aktører. En underskov af mindre musikforeninger arrangerer på frivillig basis små festivaler inden for blues, country, klassisk, kor og folk. I 1991 blev musikforeningen Eigils grundlagt for at styrke kulturelle aktiviteter i byen. Dette resulterede i 2000 i en koncert med Bob Dylan. I årene, der fulgte, spillede de helt store verdensnavne som fx Rolling Stones, Madonna, U2 og Paul McCartney. Dette var ikke mindst understøttet af sponsorklubben Horsens & Friends A/S, der fra 2007 havde Frank Panduro som direktør.

Spillesteder som KulisseLageret og Horsens Ny Teater har de mellemstore navne og byens amatører på programmet. Kirkerne i kommunen har et godt kormiljø og er aktive formidlere af klassisk musik.

Kulturstationen er det centrale sted for Horsens’ kulturskoler med undervisning i ballet, billedkunst, teater og musik. Kulturstationen er byens børnekulturelle fyrtårn og videnscenter, hvorfra kunstarterne bredes ud i skoler og daginstitutioner i hele kommunen.

Horsens Garden blev stiftet i 1942 og sætter fortsat sit præg på byens gader og pladser med rød-blå uniformer.

Carl Maria Savery drev i 1920’erne den private musikskole i Horsens, som i 1929 blev Danmarks første folkemusikskole, inspireret af tankerne om folkelig musikudøvelse, som var en stærk bevægelse i Tyskland. Året efter var han med til at stifte Århus Folkemusikskole (fra 1996: Århus Musikskole).

Komponisten Vagn Holmboe er født i Horsens i 1909. Han flyttede fra byen, da han blev optaget på konservatoriet i København som 17-årig. Han har lagt navn til den klassiske musikfestival Holmboe i Horsens. Festivalen blev grundlagt i år 2000 og var frem til 2018 bannerførende for den nyere klassiske musik i byen. Festivalen er nu nedlagt og erstattet af enkeltstående arrangementer, hvor der er fokus på eksperimenterende koncerter med afsæt i den klassiske musik.

Jazzmusiker, komponist og orkesterleder Ib Glindemann var bosat i Sondrup nær Horsens. I perioden 1960‑65 var han leder af Horsens Byorkester.

Pretty Maids er et internationalt kendt heavy metal-band fra Horsens, som blev stiftet i 1981 af Ronnie Atkins og Ken Hammer.

Fra 1965 til 2009 drev og opbyggede Inger Secher en klassisk balletskole, som hvert år arrangerede en opsætning af en af de klassiske balletter. Secher gik på pension i 2014, hvorefter balletskolen blev en del af Horsens Musikskole. Balletskolen har stor søgning og er en vigtig del af fødekæden til Det Kongelige Teaters Balletskole.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Horsens Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Musik og dans