Randers Kammerorkester er grundlagt i 1945 og spiller koncerter i både ind- og udland. I Randers spiller de årligt omkring 20 koncerter i musik- og teaterhuset Værket. Billedet er fra nytårskoncerten i januar 2015.
.

Randers har haft dokumenteret professionelt musikliv siden 1646, hvor Jesper Lauritzen og Christen Nielsen fik hvervet som stadsmusikanter. Fra samme tid stammer også den første musik fra Randers. Randerspræsten Laurits Nielsen Randrup skrev i 1698 »Randers March« med 14 vers med historisk indhold. Musikken er indspillet af Randers Kammerorkester og høres dagligt kl. 12 fra klokkespillet i Sankt Mortens Kirke.

Melodien »Skæve Thorvald« har sin oprindelse i Randers. Byens musikdirektør Søren Telling ledede i slutningen af 1800-tallet en stor musikfest på Skovbakken, byens store plads med musikscene. Den nyudnævnte politimester stod for ro og orden, og da han hen ad morgenstunden skulle ledsages til toget, blev han fulgt af nogle af byens musikere i løftet stemning, der spillede en melodi, der netop var komponeret. Politimesteren hed Thorvald, og »Skæve Thorvald« fik hermed sin verdensdebut!

Dansen har spillet en overordentlig stor rolle i området mellem Randers Fjord og Mariager Fjord, og Randersegnen er således det sted i Danmark med den længst levende menuettradition.

I 1800-tallet var menuet den foretrukne dans, og de ældre regnede et dansegilde for mislykket, hvis ikke hver tredje dans var en menuet. Dansen er en rækkedans, hvor parrene står over for hinanden i en herre- og en damerække, der bevæger sig spejlvendt over for hinanden. Lærer P. Christensen fortalte om menuetten: »Det skader slet intet, at nogle var i Træsko, eller at andre har nydt adskillige Dramme, og det forstyrrede heller ikke det ringeste, at Brændevinskaraffel og Glas midt under det hele gik gennem den mandlige Række, og alle skænker og drikker en Snaps«. Ved særlige lejligheder var det ligefrem en cognacflaske, som gik rundt under dansen. Menuetten var så populær blandt lokalbefolkningen, at mange af de lokale musikere komponerede nye menuetmelodier. Særlig kendt blev »Niels Kraghs Menuet«, der var komponeret af spillemand Niels Jensen Kragh fra Hald.

Randers Kammerorkester blev grundlagt i 1945 og ledet af Lavard Friisholm i perioden 1945‑81. I 1986 fik orkesteret status som nationalt basisensemble. Den skotskfødte dirigent David Riddell har siden 1993 været leder af orkesteret. Kammermusikforeningen Brage i Randers er en af Danmarks ældste musikforeninger. Foreningen blev stiftet i 1852 som Randers Musikforening og i 1865 sluttet sammen med en foredragsforening under navnet Brage. Brage afholder fem-seks koncerter om året, og siden 1990 er de fleste blevet afviklet i musik- og teaterhuset Værket. Randers har et rigt korliv med mere end 30 kor, hvoraf hovedparten er samlet under paraplyorganisationen Korby Randers, som arrangerer større fællesarrangementer for alle kor. Randers Bykor er stiftet i 1918 og medvirker fortrinsvis ved opførelsen af større værker. Sct. Peders Koncertkor blev grundlagt i 1980 af Karsten Blond, som dirigerede indtil 2014, hvor Brian Stenger Poulsen overtog.

Café von Hatten i Randers er et rytmisk spillested, som drives af frivillige, og hvor mange navne er debuteret, bl.a. den lokale sanger Marie Frank. Spillestedet Tante Olga i Randers, som også arrangerer større koncerter i haller og udendørs, er siden 1987 blevet drevet af Leif Bressum.

Kommunens officielle spillested er Værket, der bl.a. rummer Turbinen, der benyttes til rytmiske koncerter. I tilknytning til Værket ligger Randers EgnsTeater med eget rytmisk kor samt Randers Musikskole, der tilbyder undervisning i alle instrumenter. Skolen blev stiftet i 1972 og har siden 1993 været ledet af Jens-Erik Thomsen. Drumschool i Randers (stiftet 1990) er Danmarks største trommeskole. Mange unge har indledt en karriere i Randers Pigegarde eller Blæseorkestret Søndermarken, og Randers Big Band har siden 1980 spillet både herhjemme og i udlandet. Randers har endvidere spillemandslav, Visens Venner og folkemusikforening.

De mange rytmiske grupper er også blevet kendt uden for kommunen. Natural Born Hippies havde i 1999 et hit med »Lola«, og Muddi & Salamidrengene er blevet landskendte med deres ligefremme børnemusik. I Gjerlev nord for Randers ligger Puk Recording Studios, der blev stiftet i 1978, og hvor internationale navne som fx Depeche Mode og Elton John har indspillet deres musik.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Randers Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Musik og dans