Råmaterialerne er bl.a. de såkaldte slabs, der hver uge ankommer med skib fra Rusland.

.
Under den økonomiske krise i 1930’erne steg stålpriserne på verdensmarkedet, og den danske skibsværftsindustri fik sværere ved at skaffe stål. Løsningen blev oprettelsen af Det Danske Staalvalseværk, der begyndte produktionen af stål i 1942. Stålet blev fremstillet af råjern og stålskrot, der ankom til stålvalseværkets havn og omsmeltet. Det Danske Staalvalseværk kan betegnes som den første større genbrugsvirksomhed i Danmark. Foto fra 1951.
.

Den nye valsestol blev installeret i 2012 og er hjertet af NLMK DanSteel A/S. Den kan producere stålplader i bredder op til 4 m og i tykkelser fra 5 mm op til 20 cm.

.

Det Danske Staalvalseværk A/S blev opført 1940‑42. Formålet var at skabe stabile leverancer af prisbilligt stål til dansk industri baseret på genbrugsstål, som stålvalseværket videreforarbejdede til bl.a. plader. Placeringen i Frederiksværk blev valgt pga. byens havn, de store mængder fersk kølevand fra Arresø, en tilstrækkelig elforsyning fra Kyndbyværket samt adgang til en arbejdsstyrke med erfaring fra metalarbejde. Værket blev bygget på opfyldt havbund og fik egen havn for anløb af skibe fra provinshavne.

Stålvalseværket blev byens største arbejdsplads, og håndværkere og arbejdsmænd fra hele landet søgte til virksomheden. I de bedste år i 1970’erne havde virksomheden over 2.000 ansatte. Værket blev løbende udvidet og moderniseret.

De oprindelige bygninger er rejst som betonskelet med udfyldninger af træ og buetag. 1962‑65 blev værket udvidet med en fabrik til kontinuerlig valsning. Kontiværket (profilvalseværket) danner den sydlige del af komplekset.

Mod nord tilføjedes det kolossale elektrostålværk 1974‑76. I 1975 bestod stålvalseværket således af tre store maskinanlæg: stålværket og to valseværker til henholdsvis plader og lange emner.

Da Det Danske Stålvalseværk A/S gik konkurs i 2002, var det langtfra enden på den traditionsrige stålproduktion i Frederiksværk. 15 år efter konkursen er status, at to store virksomheder, DanSteel og Duferco, fører arven videre.

Ruslands største stålkoncern, Novolipetsk Steel NLMK, viderefører en del af værket under navnet NLMK DanSteel A/S. I 2012 investerede selskabet ca. 600 mio. kr. i en ny valsestol. NLMK DanSteel A/S beskæftiger ca. 350 medarbejdere (2016-tal) og har en årlig produktionskapacitet på over en halv mio. tons stålplader, der primært anvendes til skibsbygning og i bygge- og vindmølleindustrien. Virksomheden får hver uge med skib leveret råmaterialer fra Rusland til sin havn. Stålpladerne fremstilles ved en temperatur på 1.200° og et valsetryk på op til 8.000 tons. De største aftagerlande er Danmark, Tyskland, Sverige og Norge. Leveringen sker med skibe, på jernbane og med lastvogne.

NLMK DanSteel A/S har fra 2002 satset på pladefremstilling og lukkede derfor produktionen af stangstål på kontiværket. Siden 2006 har kontiværket været ejet af den internationale stålkoncern Duferco, som under navnet Duferco Danish Steel A/S i 2016 havde ca. 75 ansatte og fortsat producerer stangstål.

Da stålvalseværket gik konkurs, lukkede også elektrostålværket, der omsmelter skrot. Det er flere gange søgt genstartet, bl.a. fra 2007 af ukrainske Vorskla Steel, der investerede trecifrede millionbeløb i det uhyre strømkrævende værk.

Efter en kort produktionsperiode i 2008, hvor der var 150 beskæftigede, blev værket ramt af problemer med bl.a. sin strømforsyning. I 2017 var det endnu ikke kommet tilbage i drift.

Værkets samlede areal er på over 400.000 m2.

Videre læsning

Læs mere om Industrien i Halsnæs Kommune

Læs videre om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked