I 1955 strandede en stor sejhval ved Troense, og kun to år efter kunne lederen af Svendborg Zoologiske Museum, Harald Thomsen, vise skelettet for publikum i en selvstændig bygning. I 2005 skiftede museet navn til Naturama, et tidssvarende naturhistorisk museum med fokus på formidling af samlingerne og særudstillinger.
.

Svendborgs naturhistoriske museum blev grundlagt af redaktør Harald Thomsen i 1934 under navnet Svendborg Zoologiske Museum. I 1935 åbnede en nybygget museumsbygning, tegnet af Frits Jørgensen. Her kunne publikum se grundlæggerens egne store samlinger, suppleret med andre private samlinger, af så godt som alle danske pattedyr, fugle mv. Som et af de første museer i landet havde man indsat præparaterne i store, naturtro dioramaer, og som et ekstra trækplaster var der i gården en indhegning med rhesusaber og bavianer.

Museet blev kommunalt i 1940, og i 2005 kunne en ny, stor udstillingsbygning tegnet af Arkitema Architects indvies. Samtidig ændrede museet navn til Naturama. De gamle samlinger findes endnu og omfatter bl.a. 10.00015.000 insekter, ca. 300 udstoppede danske fisk samt skeletterne af hvaler, der er strandet på især de fynske kyster. Til gengæld er den faste udstilling moderniseret betydeligt og viser dyrelivet i Norden og Arktis i tre niveauer: til vands, til lands og i luften.

Videre læsning

Læs mere om Kulturhistoriske museer og kulturarv i Svendborg Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Kulturhistoriske museer og kulturarv