På Nordisk Film i Valby er man i gang med optagelserne til Olsen-banden går i krig fra 1978. Dele af Rådhustårnet er her opbygget som kulisse, da banden i en af scenerne skal klatre rundt på tårnurets visere. Disse filmoptagelser finder sted mellem kulisser fra tv-serien Matador, th. ses »Damernes Magasin«. Alle 24 afsnit af Matador blev produceret af Nordisk Film.
.

I 1906 oprettede Ole Olsen Nordisk Films Kompagni i Valby, hvor det stadig ligger. Kompagniet var det første i verden til at producere langfilm og indvarslede dermed en guldalder i dansk film. Bortset fra en kort periode med en konkurs i 1928 er Nordisk Film i dag Nordens største filmproducent og distributør samt ejer af 43 biografcentre i Danmark, Norge og Sverige.

Nordisk Film er et velbevaret industriområde, som har beholdt sin særlige karakter gennem tiden. Området har sin helt egen karakter med små gader, røde og gule bygninger, pladser og grøn beplantning. Flere af de gamle scenebygninger og garderobebygninger er bevaret. De ældste, scene 1 fra 1907 og scene 2 fra 1910, er opført i træ og malet røde. De nyere bygninger er beklædt med røde metalplader. Kontorbygningerne er opført i gult murværk og sortmalet bindingsværk. I 1950 opførtes scene 4 med Tobias Faber og Jytte Jensenius som arkitekter.

Allerede i 1907 opførte Nordisk Film sine første bygninger i Valby. I dag er filmbyen nærmest en lille landsby med en hovedgade med scenebygninger opført i træ i en varm rød farve, mens de øvrige bygninger med magasiner, værksteder og kontorer er opført i sort bindingsværk med gult murværk.

.

Videre læsning

Læs mere om Teater og film i Københavns Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Teater og film