I Nordkraft ligger Kunsthal NORD, et udstillingssted for samtidskunst. På billedet ses en besøgende i kunsthallen, der ser på Sidsel Carrés malerier fra udstillingen [UDEN TITEL 17].
.
Kunsthal NORD ligger i Nordkraft på Kjellerups Torv i det centrale Aalborg og fungerer som et center for samtidskunst. På billedet er udstillingen [UDEN TITEL 17] ved at blive installeret.
.

Placeringen af elværket Nordkraft tæt på middelalderbyens kerne har været et billede på Aalborg som den rå industriby, ligesom konverteringen til kulturelle formål er et farvel til industritiden. Nordkraft ligger i dag som bindeled mellem Musikkens Hus og Midtbyens købstadsbebyggelse.

Nordkraft var, fra de første dele blev sat i drift i 1947, hjertet i Aalborgs og hele Himmerlands elforsyning. Udvidelserne fortsatte i de følgende årtier, men fra 1990’erne blev der satset på Nordjyllandsværket nord for fjorden og elværket lukkede i 1999.

I 2005 besluttede kommunalbestyrelsen at købe Nordkraft. Visionen var at skabe et kraftcenter for kultur og fritid ved at bringe en hel række kulturelle og idrætslige interessenter sammen.

Projektet blev udviklet af CUBO Arkitekter A/S sammen med Aalborg Kommune og de mange interessenter, primært fra kultur- og fritidsområdet. Renoveringen gik i gang i 2007. Nordkraft blev renoveret i tre etaper, og to år efter, i 2009, åbnede første etape for publikum med et levende miljø af kunst, musik, teater, butikker, restauranter osv. Aalborg Kommune står sammen med brugerne i dag for den daglige drift.

Bygningernes ydre skal er blevet renoveret, men det oprindelige rå og industrielle udseende er bibeholdt. Besøgende bliver budt velkommen af det tre etager høje rum med de gamle kulsiloer, der hænger som skulpturer i rummet. De oprindelige overflader er stort set bibeholdt, og der er føjet nye elementer til som glaspartier, nye dæk og trapper.

Videre læsning

Læs mere om Foreninger og frivillige i Aalborg Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Foreninger og frivillige

Eksterne links