Vinbonden Miriam My Sandra Arcerito hjælper i foråret de nye skud på vinstokkene til at slynge sig om espalieret. En vinstok skyder 3‑5 meter på en vækstsæson. På Nordlund Vingård begynder høsten af vindruer normalt i begyndelsen af oktober.
.

Magasinet HAVEN bragte i 1980 en artikel om nye druesorter i Danmark. De følgende år blev de første vinstokke plantet i private haver rundtom i landet, og vin blev lavet i små mængder. En af pionererne var Jens Michael Gundersen, der allerede som ung engagerede sig i dansk vinproduktion.

I 1993 begyndte Gundersen at teste druesorter på en mark i Avedøre, hvor Torben Andreasen havde drevet gartneri siden 1983. For at finde frem til, hvilke druer der klarede sig bedst i det danske klima, blev en forsøgsmark tilplantet med 200 forskellige sorter. På baggrund af erfaringer herfra blev den første hektar med vinstokke plantet, og sammen etablerede de i 1999 Dansk Vincenter.

Foreningen af Danske Vinavlere (senere kaldet Foreningen Dansk Vin) blev i 1993 stiftet af 35 avlere. Hortonom Peter Lorenzen blev formand for foreningen, og Jens Michael Gundersen redaktør for medlemsbladet Vinpressen. I årene 2000‑06 blev han foreningens anden formand.

Jens Michael Gundersen blev i 1998 udnævnt til »Verdens Vinmager«, »Vignaiolo del Mondo«, af de italienske Barolo-vinbønder i La Morra. Det resulterede i en dansk mediestorm, og samme år publicerede han sammen med Benny Génsbøl bogen Vinavl i Danmark, der blev en grundbog for den nye branche.

Danmark blev i 2000 optaget blandt EU’s vinproducerende lande, og flere hobbyavlere begyndte at arbejde erhvervsmæssigt. I 2003 kunne Jens Michael Gundersen under navnet Nordlund Vingård og med årgangen 2002 lancere den første kommercielle vin fra Avedøre.

Gundersen sagde i 2006 farvel til vingården og Dansk Vincenter. Herefter lavede han i sin fritid vinen Hideaway på Fejø. Siden 2006 har Anne Juel Christensen, der er uddannet ønolog fra Det Farmaceutiske Fakultet i Montpellier, stået for vinifikationen af Nordlunds vine.

I 2015 overdrog gartner Torben Andreasen forpagtningen af Nordlund Vingård og faciliteterne på Dansk Vincenter til Miriam My Sandra Arcerito. Som det første tog hun fat på at omlægge fra konventionel til økologisk drift, og i 2018 kunne vingården sætte det økologiske Ømærke på sine vine.

Nordlund Vingård og Dansk Vincenter har et centralt beliggende orangeri, hvorfra der er udsigt til markerne og plads til smagninger og receptioner.

Miriam My Sandra Arcerito har i 2018 på sine forpagtede tre hektar mellem 9.000 og 10.000 vinstokke, svarende til 11 kilometer vinrækker. Der produceres både røde, hvide, rosé og mousserende Nordlund-vine.

Videre læsning

Læs mere om primære erhverv i Hvidovre Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked