.
Licens: CC BY SA 2.0

Nykerstenen er en runesten fra ca. 1075-1125. Stenens nederste del er tidligst omtalt i 1842. Den sad da i en luge i kirketårnet, delvis skjult. Brudstykket blev først udtaget i 1869. Den øverste del blev fundet i 1859 som del af et køkkengulv på en gård i Nyker Sogn sammen med andre sten erhvervet fra kirkegården ved Ny kirke. Stenen består af to brudstykker, som nu er samlet med cement. Imellem de to stykker mangler en mindre flig, og i bunden og den nedre højre side er der også slået en del af den oprindelige sten. Stenen er opbevaret i Ny Kirkes våbenhus. Den består af sandsten og er 179,5 cm høj, 52 cm bred og 15 cm dyb.

Inskriptionen, der er skrevet på olddansk og med runer fra sen vikingetid, lyder: "To... [l]et resa sten þænsa æftiR Swen, sun sin, drængR algoþr ... ok hans broþur. Krist hælgi hialpi siolu þeRa brøþra bæggia."

Oversat lyder indskriften: "To... lod denne sten rejse efter sin søn Svend. En algod dreng (...), og (efter) hans broder. Den hellige Krist hjælpe deres, begge brødres, sjæle."

Indskriften er opbygget af en rejserformel efterfulgt af en sjæleformel.

Videre læsning

Læs mere om Oldtiden i Bornholm Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links