.
Licens: CC BY SA 2.0

Nylarskerstenen 2 er en runesten fra ca. 1075-1125. Runestenen er tidligst omtalt i Ole Worms Monumenta Danica. Den lå uden for indgangen til Nylars Kirkens våbenhus indtil ca. 1855 og er nu opbevaret i våbenhuset sammen med Nylarskerstenen 1. Stenens nedre højre hjørne og lidt af toppen er slået af. Den består af sandsten og er 186 cm høj, 146,5 cm bred og 17 cm dyb.

Inskriptionen, der er skrevet på olddansk og med runer fra senvikingetid, lyder: "Kǭpu-(?)Svæinn ræisti stæin þenna æftiR Bǿsa, sun sinn, dræ[ng] [gōða]n, þann es dræpinn varð ī orrustu at Ūtlængiu. Guð drōttinn hialpi hans ond ok santa Mikial."

Oversat lyder indskriften: "Kåbe(?)-Svend rejste dennes sten efter Bøse, sin søn, en god dreng, som blev dræbt i kampen ved Utlängan. Gud Herren og Sankt Mikael hjælpe hans ånd."

Indskriften er opbygget af en rejserformel og en sjæleformel. Det er muligt, at 'Kåbesvend' var efterkommer af jomsvikingen Sigurd Kåbe. Det fortælles om denne, at han slog sig ned på Bornholm efter slaget ved Hjørungavåg ca. 986. Indskriften er delvis metrisk opbygget (fornyrðislag).

Videre læsning

Læs mere om Oldtiden i Bornholm Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om

Eksterne links