Ole Rømer Observatoriet ligger på Observatorievejen 1 og 3 i Aarhus Kommune. Bygningen er fredet.

Bygningshistorie

I 1908 indgår Aarhus Kommune og den tyske astronom F. Krüger aftale om opførelse af et observatorium. Krüger havde efter aftale sine egne instrumenter med og lod for egne midler boligen opføre, mens kommunen afholdt udgifterne til selve observatoriet. Det blev Anton Rosen som fik opgaven og i oktober 1911 blev bygningen indviet. Efter Krüger død drev kommunen stedet frem til 1956, hvor universitetet overtog driften. Observatoriet er fortsat en aktiv del af Århus Universitet.

Beskrivelse

Observatoriet er placeret øverst på bakken ved Marselisborg Slot i den sydøstlige udkant af Århus. På opførelsestidspunktet var denne placering fri af genskin fra byens lys, hvilket gør himmelobservationer nemmere. Observatoriet er orienteret efter verdenshjørnerne og opbygget om en flot hall med mange detaljer i form af søjler, relieffer og snedkerarbejder. Henholdsvis nord og øst herfor ligger de to drejelige, zinkbeklædte kupler med kikkerterne. I tilknytning til hall'en er placeret, kontor, værksted op undervisningslokaler. I kælderen er der placeret mørkekammer og tidtagnings- udstyr. I husets ydre arkitektur ses Rosens kendte arts-and craft-stil med sokkelen af marksten i to størrelser, de lave pudsede mure og tegltaget, som nærmest er opbygget som en mansard. Det har naturligvis været vigtigt, at taget har været som lavt som muligt for ikke at hindre mulighederne for udsyn fra kuplerne. Umiddelbart nord for observatoriet ligger den relativt store direktørbolig, som i sit ydre fremstår irregulær, med såvel frontkvist, halvvalm, helvalm, taskekviste, saddeltagskviste, porch, karnap og veranda. Huset er pudset og har et stort markant teglhængt tag. I tilknytning hertil er et udhus. I interiørerne er der bevaret en række snedkerdetaljer og den overordnede rumstruktur.

Der er dog foretaget ændringer idet bygningen nu primært bruges som gæsteboliger for undervisere på universitetet. Vedligeholdelsestilstand Husene er vel vedligeholdt.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om

Eksterne links