Bronzealderhøjen Kong Svends Høj har lagt navn til erhvervsområdet Kong Svends Park, hvor hovedsædet for Oticon ligger.

.

Medarbejdere mødes i et innovationsområde i Oticons hovedkvarter, der over ca. 30.000 m2 rummer både administration samt salgs- og udviklingsafdelinger.

.

Oticon er grundlagt i 1904 af Hans Demant, der ville hjælpe sin hørehæmmede hustru og derfor begyndte at importere høreapparater fra England og USA. Da Valutacentralen fra 1932 lagde begrænsninger på importen, begyndte virksomheden at producere dele til høreapparater. I 1950 påbegyndtes en selvstændig produktion. Regeringen besluttede i 1951, at Danmark som et af de første lande i verden gennem sygesikringen skulle tilbyde hjælp til høreapparater.

Oticons internationale gennembrud kom i midten af 1960’erne. I 1996 introducerede virksomheden verdens første digitale høreapparat, DigiFocus. Seneste generation af apparater hedder Oticon Opn. Oticon lukkede i 2018 sin fabrik i Thisted og flyttede denne del af produktionen til sit center i Polen. Oticon A/S er det centrale datterselskab i William Demant Holding A/S.

William Demant Holding A/S er børsnoteret og indgår i OMX Copenhagen 25-indekset (C25) over de mest handlede aktier på Nasdaq Copenhagen. Koncernen er moderselskab for Oticon A/S og satser på en række områder inden for høresundhed. Globalt var der i 2017 en nettoomsætning på over 13 mia. kr. og ca. 13.280 ansatte fordelt på selskaber i ca. 30 lande. Ca. 1.100 arbejdede i 2017 i hovedsædet i Smørumnedre. Ud over høreapparater er høreimplantater og diagnostiske instrumenter vigtige forretningsområder. Koncernen har gennem årene opkøbt andre selskaber på høreområdet og markedsfører produkter under mange navne.

Aktiemajoriteten i William Demant Holding A/S ejes af Oticon Fonden (William Demants og Hustru Ida Emilies Fond). Fonden støtter forskning mv. inden for audiologi samt formål inden for uddannelse, hjælp til udsatte grupper og kulturområdet.

Når Oticon og hele koncernen har placeret sit internationale hovedsæde med ca. 1.100 ansatte tæt på Kong Svends Høj i Smørumnedre, skyldes det et byggeri med amerikanske Intel som bygherre.

Som verdens førende producent af mikroprocessorer investerede Intel omkring år 2000 massivt i Danmark og købte bl.a. selskabet Giga af NKTkoncernen. Som led i ekspansionen besluttede Intel at lave et stort dansk hovedsæde på Kongebakken i den daværende Ledøje-Smørum Kommune. Byggeriet med sine 22.000 m² fordelt på tre etager stod klar i marts 2003, men blev aldrig taget i brug af Intel. Konjunkturerne havde i mellemtiden ændret sig, og Intel havde skiftet strategi.

I stedet blev det store byggeri i 2004 købt af Oticon og William Demant, der i 2005 efter en nyindretning flyttede hovedsæde fra Hellerup til Smørumnedre. I 2014 rykkede koncernledelse, it og finans ind i det nybyggede Blue House, der med yderligere 8.000 m² blev placeret tæt ved det eksisterende Green House, hvor der blev bedre plads til bl.a. udviklingsafdelingen og tekniske faciliteter.

Den oprindelige bygning har ydervægge af glas og et fladt tag, og blev opført 2001‑02 af KHR Architecture A/S. PLH Arkitekter stod for ombygningen i 2005 og udvidelsen med glashuset Blue House i 2014 ved daværende Sahl Arkitekter.

Videre læsning

Læs mere om industrien i Egedal Kommune

Læs også om

Se alle artikler om Erhverv og arbejdsmarked