Piniehøj 20, villa ligger på Piniehøj 20 i Hørsholm Kommune. Bygningen og omgivelser er fredet.

Bygningshistorie

Villaen er opført i 1962 af Hanne og Poul Kjærholm som egen bolig og bebos fortsat af førstnævnte.

Beskrivelse

Villaen, der er beliggende helt ud til Øresund, er placeret for enden af en lang ind-kørsel, der mod øst er afskærmet ind mod naboen af en høj, hvidmalet teglstensmur og mod vest af en græsvold med en tæt række af yngre bøgetræer, der tilfører indkørslen allékarakter. Villaen, som har en nord-sydgående orientering, er udformet som en meget enkel og nærmest klassicistisk, stramt moduleret, flad æske i en søjle-drager konstruktion af hvidmalede teglstenspiller og teglstensgavle. Disse bærer en række bjælker af ubehandlet limtræ og et fladt tag med ovenlys og indækning af kvadratiske kobberplader. Husets langsider mod vest og øst er trukket lidt tilbage fra pillerækken, så der dannes overdækkede uderum i hele husets længde. Den symmetrisk udformede facade bag pillerækken mod vest er en let skeletkonstruktion, beklædt med ubehandlede, lodretstillede fyrretræsbrædder. Indgang til villaen sker gennem facadens to identiske, lidt tilbagetrukne indgangspartier, hvor hoveddørene er udført som solide døre, beklædt med lodrette brædder af ubehandlet fyrretræ og indrammet af brede glaspartier, der giver indkig i de bagvedliggen-de forstuer. Langsiden mod Øresund er udformet som ét stort, lidt tilbagetrukket glasparti med termovinduer og skydedøre i termoglas i ubehandlede fyrretræsrammer. Foran glaspartiet ligger en mindre terrasse af ubehandlede fyrretræslister, der hænger ud over en lille skrænt mod vandet.

I det indre har villaen bevaret sin oprindelige og stort set symmetriske plan, disponeret med sove- og vådrum mod vest og stue mod øst. Husets vestlige del er således indrettet med tre ""rum-grupper"" af sove- og vådrum, adskilt ved to helt ens, men separate forstuer, beregnet til hhv. forældre og børn. Længst mod nord er placeret en rumgruppe med oprindeligt to soveværelser, nu sammenlagt til ét større do. I midten ligger, hvad Hanne Kjærholm selv kalder "hjemmets arne"; en muret, hvidmalet vådkerne med køkken, badeværelse og gæ-stetoilet og på bagsiden stuens kamin. Endelig ligger mod syd en gruppe af to små børneværelser, det ene med indbyggede køjesenge.

Husets østlige del rummer derimod i hele husets længde én stor kombineret spise-, opholds- og biblioteksstue med udsigt over vandet gennem store glaspartier fra gulv til loft. Stuen er ved lette, flytbare skærme og ved selve møbleringen næsten umærkeligt opdelt i tre "afsnit"; længst mod nord en spiseafdeling, i midten en opholdsafdeling med kamin og længst mod syd en arbejdsafdeling med løse reoler fra gulv til loft.

Overalt er den oprindelige, meget enkle indretning med de originale materiale- og farvevalg bevaret. Endevæggene af bevaret som hvidmalede teglstensvægge, skillevæggene er dækket af lodretstillede fyrretræsbrædder med vandrette vinduesbånd i ydervæggene under loftet. Desuden er lofterne fortsat beklædt med bløde, hvidmalede plader, og bjælkerne fremstår i ubehandlet limtræ. Videre er dørene en blanding af glatte, lysegrå trædøre og fyrretræsbeklædte døre med originale greb af Palle Suensson, og gulvene er betongulvene som i opholds-, soverum og forstuer/gange er dækket af diagonalt vævede væg-til-væg sisalmåtter. Køkken og baderum – der alle har ovenlys – er tilsvarende intakte. Køkkenet har således bibeholdt sine originale, lysegrå, malede træelementer, sin stålbordplade og sit gulv af kvadratiske, grå stenfliser. Baderummet har et tilsvarende gulv, hvid sanitet og vægge beklædt med små, grå marmorfliser, mens gæstetoilettet har hvidmalede vægge, gråt stengulv og hvid sanitet.

Videre læsning

Læs videre om

Se alle artikler om

Eksterne links