Faktaboks

Kommune
Tønder Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
42053
Sted- og lokalitetsnummer
210502-44
Anlæg
Platform for hus eller gård, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Værft Oksenfeldt. Højning, som i grundplan er nærmest rektangulær med udstrækningen 76 m øst-vest og 51 m nord-syd, nordvestlige og sydvestlige hjørner er svagt afrundede mens hjørnet i nordøst er stærkt afrundet. Det sydøstlige hjørne er af uregel- mæssig form og udfladet, der er her formodentlig tale om en rampe. Højningens topflade er plan og ligger i en højde af 2,5 - 3,0 m over omgivende terræn. Højningen ligger i græs.

Undersøgelseshistorie

1985
Museal besigtigelse - Fredningsstyrelsens FortidsmindeforvaltningVærft, Oksenfelt. Højning, som i grundplan er nærmest rektangulær med udstrækningen 76 m øst-vest og 51 m nord-syd. Nordvestlige og sydvestlige hjørner er svagt afrundede mens hjørnet i nordøst er stærkt afrundet. Det sydøstlige hjørne er af uregelmæssig form og udfladet, der er her formodentlig tale om en rampe. Højningens topflade er plan og ligger i en højde af 2,5 - 3,0 m over omgivende terræn. Højningen ligger i græs.
1985
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1985
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1985
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
1997
Uspecificeret museal aktivitet - Haderslev Museum
1999
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Middelalder og Renæssance
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum SønderjyllandFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Hus

Hus, opførelse af huse til permanent ophold for mennesker kendes tilbage til forhistorisk tid omtrent samtidig med bondekulturens opståen, ca. 9000 f.v.t. Efterhånden udvikledes forskellige husformer, der var tilpasset lokale forhold og byggematerialer, fx ler, træ, strå, tørv og is. Læs videre her.

Gård

Gård, i nyere tid almindelig betegnelse for et landbrug, der rådede over egen trækkraft, dvs. heste, og hvor beboerne udelukkende var beskæftiget ved jordbruget, i modsætning til hus, hvor dette normalt ikke var tilfældet. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links