Konfirmation i Helsinge Kirke. I kirken findes en faksimile af den første bibel oversat til dansk, Christian 3.s Bibel (1550). Oversættelsen tilskrives renæssancehumanist og sprogforsker Christiern Pedersen, der levede sine sidste år i Helsinge og også menes begravet på kirkegården.
.

Gribskov Kommune ligger i Frederiksværk Provsti i Helsingør Stift. Gribskov Kommunes andel af provstiet udgøres af 13 sogne, ni pastorater og fem menighedsråd. 78,4 % af kommunens indbyggere er medlem af folkekirken mod 75,9 % på landsplan (pr. 1. januar 2017).

Med religionsfriheden i Grundloven fra 1849 så en række religiøse bevægelser dagens lys. I Vejby kom en gruppe af mormoner, men det var især Græsted, der blev arnested for de religiøse nybrud. I anden halvdel af 1860’erne grundlagde bornholmeren Chr. Møller Luthersk Missionsforening (senere Luthersk Mission) i byen, der tilbød et åndeligt fællesskab ved siden af folkekirken. Græsted blev centrum for Luthersk Mission i Nordsjælland. I Gilleleje opstod også en stærk luthersk missionsk menighed, der holdt andagts- og bønnemøder i hjemmene. Indre Mission fik et stærkt fodfæste i Græsted, der i folkemunde stadig går under navnet »Den hellige Stad«.

Den grundtvigianske bevægelse vandt med sit folkelige fællesskab inden for rammerne af et lyst kristendomssyn et vist indpas i de tidligere Helsinge-Valby og Blistrup Kommuner med et tyngdepunkt hos gårdmændene i Høbjerg. I dag er Græsted stadig et samfund med en række forskellige religiøse retninger. Ud over folkekirken finder man Græsted Frikirke (stiftet 1987), der har kirke i et tidligere mosteri, samt Luthersk Mission og Indre Mission.

Videre læsning

Læs mere om kultur i Gribskov Kommune

Læs videre om

Læs også om

Se alle artikler om Religion og trossamfund

Eksterne links